Топ теми:

Занятість і ВПО: які діють програми?

25 Березня 10:29

З-поміж безробітних у січні-лютому п. р. роботу через Львівську обласну службу зайнятості шукали 738 вимушено переміщених осіб, з котрих 525 звернулися у поточному році. Вдалося працевлаштувати 97 переселенців, у тому числі 8 з наданням працедавцям компенсації витрат з оплати праці. Ще 80 ВПО за скеруванням служби зайнятості поглиблювали рівень професійних знань або освоювали новий фах, 12 – брали участь у громадських роботах, 35 – отримали ваучер на навчання для підтримання конкурентоспроможності на ринку праці. Станом 01.03.2024 в області місце праці шукали 549 переселенців зі статусом безробітного.
Нагадуємо, що для пошуку роботи переселенцям необхідно звернутися до найближчого центру зайнятості або подати заяву на отримання статусу безробітного через портал «Дія» (https://is.gd/jcMWZF). Допомога з безробіття призначається з першого дня після надання особі статусу безробітного, її тривалість не може перевищувати 90 календарних днів.
Для безробітних, у тому числі ВПО, на безоплатній основі організовується професійне навчання за 95 робітничими професіями та майже 400 освітніми програмами (http://surl.li/dqoyg).
Вимушено переміщені особи мають право отримати ваучер на навчання (https://www.dcz.gov.ua/storinka/vauchery), вартість якого – до 30280 грн, самостійно обрати спеціальність (професію) і навчальний заклад для здобуття фаху або підвищення кваліфікації. Заявка на отримання ваучера подається як у паперовому, так і електронному вигляді (https://voucher.dcz.gov.ua/).
Переселенці, котрі хочуть займатися бізнесом або його масштабувати, можуть взяти участь в урядовій програмі «Власна справа» (http://surl.li/hamtz) та отримати мікрогрант у розмірі від 50 до 250 тис. грн. Основна умова – створення робочих місць.
Документи на ще одну програму «Грант для ветеранів та їх подружжя» (http://surl.li/glaly) можуть подавати ВПО зі статусом учасника бойових дій або особи з інвалідністю, отриманою внаслідок війни.
Для працедавців, корі забезпечують роботою тих, хто переїхав з районів активного ведення бойових дій або тимчасово окупованої території, діють два проєкти: програма компенсації витрат з оплати праці за працевлаштування внутрішньо переміщених осіб у період дії воєнного часу (http://surl.li/bthud) та відшкодування витрат на заробітну плату у разі забезпечення роботою ВПО з-поміж безробітних (http://surl.li/fdgry).
Консультації з питань працевлаштування вимушено переміщених осіб можна отримати у підрозділах служби зайнятості (контакти – http://surl.li/jpvpt), на офіційному телеграм-каналі Львівської обласної служби зайнятості @DCZ_Lviv (https://t.me/DCZ_Lviv) або за тел.: (032) 23 23 490, +380966825183.

 

Стрийська філія Львівського обласного центру зайнятості

Чат-бот Гаряча лінія
Перейти до вмісту