Топ теми:

Державна підтримка для відкриття бізнесу: хто і скільки зможе отримати?

14 Лютого 11:19

Цього року безробітні з числа малозабезпечених родин зможуть отримати фінансову допомогу для започаткування власного бізнесу. Така підтримка передбачена в рамках нової бюджетної програми сприяння економічній самостійності малозабезпечених сімей, яку розробило Міністерство соціальної політики України. На реалізацію ініціативи у держбюджеті передбачено майже 100 млн грн.

Безвідсоткову фінансову підтримку розміром до 15 мінімальних зарплат (на початку цього року – це 97500 грн) можна використати тільки для оплати рахунків на придбання необхідного для відкриття власної справи обладнання і матеріалів. Той, хто скористається державним механізмом, через три роки ведення бізнесу зобов’язаний повернути кошти.  Однак не всі, сума зменшується на розмір сплачених податків та єдиного соціального внеску. Повертати допомогу не доведеться у двох випадках: коли розмір сплачених податків перевищив суму отриманої допомоги або ж якщо підприємець у перший рік роботи за скеруванням центру зайнятості забезпечить місцем праці ще двох безробітних членів малозабезпечених сімей.

Право на безвідсоткову фінансову підтримку мають тільки  особи, що зареєстровані в службі зайнятості як безробітні й отримують допомогу як члени малозабезпеченої сім’ї.

Претендентам необхідно звернутися  до центру зайнятості з відповідною  заявою, подати довідку про відсутність притягнення до кримінальної відповідальності, судимості та бізнес-план. Якщо бізнес-план не написаний, фахівці служби зайнятості допоможуть його розробити, а також проконсультують учасників бюджетної програми з питань відкриття та ведення бізнесу, організують для них безкоштовне професійне навчання.

Ознайомитися з Постановою КМУ від 21.04.2021 р.  № 397 «Деякі питання сприяння економічній самостійності малозабезпечених сімей» та покроковою інструкцією з питань отримання фінансової підтримки можна за посиланням https://is.gd/ImP9PY.

Чат-бот Гаряча лінія
Перейти до вмісту