Топ теми:

Трудові права осіб з інвалідністю

8 Травня 17:42

Забезпечуючи роботою осіб з обмеженою працездатністю, працедавцям потрібно пам’ятати:
– у разі прийому на роботу працівника з інвалідністю не встановлюється випробувальний термін;
– інвалідність є поважною причиною для розірвання трудового договору, укладеного на визначений строк;
– відмова в укладенні трудового договору або в просуванні по службі, звільнення за ініціативою власника або уповноваженого ним органу, переведення працівника з інвалідністю на іншу роботу без його згоди з мотивів інвалідності не допускається, за винятком випадків, коли за висновком медико-соціальної експертизи стан працівника з інвалідністю перешкоджає виконанню професійних обов’язків, загрожує здоров’ю і безпеці праці інших осіб або продовження трудової діяльності чи зміна її характеру та обсягу може негативно вплинути на стан здоров’я особи з інвалідністю;
– під час скорочення чисельності або штату переважне право залишатися на роботі за рівних умов продуктивності праці та кваліфікації надається інвалідам війни та особам, на яких поширюється чинність Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту».
Працівники, котрі отримали на підприємстві, в установі, організації трудове каліцтво або професійне захворювання, мають переважне право на залишення на роботі у разі скороченні штату або чисельності працівників, якщо за кваліфікацією та продуктивністю праці вони не поступаються колегам.
Однак, законодавство не забороняє звільняти з роботи працівників з інвалідністю з причин, не пов’язаних з їхнім станом здоров’я, зокрема через прогул, порушення трудової дисципліни та ін.
Державна служба зайнятості відповідно до законів України «Про зайнятість населення» та «Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні» сприяє трудовій реабілітації та працевлаштуванню особам з інвалідністю з урахуванням рекомендацій медико-соціальної експертної комісії (МСЕК) на вільні та новостворені або пристосовані для них робочі місця, заявлені працедавцями.
Підбір підходящої роботи для осіб з інвалідністю здійснюється відповідно до їхніх професійних навичок, знань, індивідуальної програми реабілітації, рекомендацій МСЕК та з урахуванням побажань щодо умов праці.
Працедавці у разі забезпечення роботою безробітних з числа осіб з інвалідністю можуть претендувати на компенсацію (деталі – https://bit.ly/3oGJ8n0).
Перелік документів необхідних для реєстрації в центрі зайнятості особам з інвалідністю: паспорт, трудова книжка, облікова картка платника податків, документ про освіту, пенсійне посвідчення (за наявності), довідка до акта огляду МСЕК, індивідуальна програма реабілітації інваліда (за наявності). Більше про права осіб з інвалідністю у сфері зайнятості – за посиланням https://bit.ly/3L5cweh. З’ясувати перспективи працевлаштування можна у будь-якому підрозділі Львівської обласної служби зайнятості (контакти – https://bit.ly/40jWW59).

Львівський обласний центр зайнятості

Чат-бот Гаряча лінія
Перейти до вмісту