Топ теми:

Трудове законодавство гарантує найманому працівнику здорові та безпечні умови праці, оплачувані відпустки та лікарняні, вчасну та в повному обсязі виплату заробітної плати

8 Травня 11:40

У разі нещасного випадку на роботі офіційно працевлаштованому працівнику надається допомога, а також гарантуються передбачені Кодексом Законів про працю в Україні пільги та соціальний захист. Усього цього позбавлені працівники, котрі трудяться у тіньовому секторі економіки.
Нагадуємо, що з моменту укладення трудового договору претендент на роботу вважається найманим працівником, що має трудові права, соціальні гарантії, а також право на безпечні та здорові умови праці.
За трудовим договором ви маєте право на щорічну оплачувану відпустку, мінімальна тривалість якої − 24 календарних дні за робочий рік. Якщо вам менше 18 років, можете відпочивати 31 день.
Окрім основної відпустки, ви можете оформити оплачувані навчальні та творчі відпустки (для написання дисертації чи підручника, для участі у всеукраїнських і міжнародних спортивних змаганнях).
Якщо ви стали донором крові, ви маєте право відпочинок наступного дня або можете додати цей день до щорічної відпустки. Зарплата при цьому зберігається.
Ви також можете оформити відпустку за власний рахунок у разі весілля, народження дитини, похорону, для догляду за хворими родичами. Для працівників з дітьми, учасників бойових дій та чорнобильців передбачені додаткові відпустки.
Якщо ви погодилися на шкідливі умови праці, то вам гарантована додаткова оплачувана відпустка, підвищена винагорода, безоплатне забезпечення лікувально-профілактичним харчуванням, оплачувані перерви санітарно-оздоровчого призначення, скорочення тривалості робочого часу, пільговий вихід на пенсію тощо.
Пам’ятайте, тільки задекларована праця гарантує вам трудові і соціальні права.
Головним державним органом, що займається захистом прав працівників у нашому регіоні, є Західне міжрегіональне управління державної служби з питань праці. Консультації з цього питання можна отримати за тел.: (032) 235-48-42, +380681404120. Відповіді на найбільш актуальні питання розміщені на сайті Держпраці у рубриці «Запитання-відповіді» за посиланням https://dsp.gov.ua/faq/

Львівський обласний центр зайнятості

Чат-бот Гаряча лінія
Перейти до вмісту