Топ теми:

Які наслідки неналежного виконання безробітним своїх обов’язків?

22 Червня 11:23

У заяві про надання статусу безробітного клієнти служби зайнятості власним підписом засвідчують інформацію про те, що ознайомлені з правами та обов’язками зареєстрованих безробітних та несуть відповідальність за подання недостовірних даних і документів, на підставі яких приймається рішення про надання статусу безробітного, призначення матеріального забезпечення, отримання інших соціальних послуг, передбачених чинним законодавством.

Безробітний повинен своєчасно повідомити про працевлаштування, укладення договору про виконання робіт чи надання послуг, відкриття власної справи, призначення пенсії до досягнення пенсійного віку або інші підстави, що відносять його до зайнятого населення.

Неналежне виконання зареєстрованими безробітними обов’язків призводить до:

– скорочення тривалості виплати на строк до 90 календарних днів у разі приховування відомостей про працевлаштування на тимчасову роботу (у тому числі за межами України) або здійснення іншої діяльності за винагороду в період одержання допомоги з безробіття;

– стягнення неправомірно виплачених коштів. Працівники державної служби зайнятості мають право звернутися з позовом до суду про повернення коштів, отриманих шляхом обману. Зазвичай, інформація про виконання робіт за винагороду надходить від органів Пенсійного фонду України; статус підприємця підтверджується випискою з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань. Ухвалюючи рішення про повернення незаконно отриманої допомоги з безробіття, суди також стягують з особи судовий збір, сплачений службою зайнятості під час подання до суду позовної заяви.

Більш детально про права та обов’язки безробітних – за посиланнямhttps://bit.ly/38UHDKm, реєстрацію в службі зайнятості у 2022 році –https://bit.ly/3arhkvL, умови припинення реєстрації –https://bit.ly/3O1ZM85, розмір допомоги з безробіття –https://bit.ly/3aNYMpT, тривалість виплати допомоги з безробіття –https://bit.ly/3mkdVBs .

З’ясувати окремі нюанси пошуку роботи чи застосування норм чинного законодавства можна у центрах зайнятості або філіях ЛОЦЗ (контакти –https://bit.ly/3N1Bknh), за допомогою телеграм-підтримки Львівського ОЦЗ @DCZ_Lviv (https://t.me/DCZ_Lviv), а також за номерами телефонів гарячих ліній ЛОЦЗ ((032) 245 05 45або+380966825183).

Свіжі вакансії щодня публікуються на вебсторінці Львівського ОЦЗ (https://lviv.dcz.gov.ua/userSearch/vacancy), на профілі Львівської обласної служби зайнятості у соціальній мережі «Фейсбук» (https://bit.ly/3pZJ7IC ), у телеграм-каналі Державної служби зайнятості «Робота зараз: Державна служба зайнятості» (https://t.me/worknowdcz ).

 

Чат-бот Гаряча лінія
Перейти до вмісту