Топ теми:

Суспільно корисні роботи: кого можуть залучити і скільки за них сьогодні платять

22 Квітня 12:06

З квітня цього року заробітна плата за виконання суспільно корисних робіт зросла.
— До суспільно корисних робіт залучають працездатних осіб, зокрема тих, які не підлягають призову на військову службу й за віком і станом здоров’я не мають обмежень до роботи в умовах воєнного стану, — розповідає Руслана Палій, заступниця начальника управління реалізації політики зайнятості Львівського обласного центру зайнятості. — Йдеться про зареєстрованих безробітних й інших незайнятих осіб, зокрема внутрішньо переміщених. А також про не залучених до виконання мобілізаційних завдань працівників підприємств, що функціонують в умовах воєнного стану (за погодженням з їхніми керівниками); осіб, зайнятих в особистих селянських господарствах; студентів вищих закладів освіти, учнів і слухачів професійно-технічних освітніх закладів; осіб, які забезпечують себе роботою самостійно.
Однак зауважу, що суспільно корисні роботи фінансують коштом загальнообов’язкового державного соціального страхування на випадок безробіття. І кожна обласна адміністрація затверджує розпорядження про організацію таких робіт. Наприклад, на Львівщині до суспільно корисних робіт можуть бути залучені лише безробітні та внутрішньо переміщені особи. Їм пропонують суспільно корисні роботи під час відвідування центру зайнятості (за місцем проживання). Із залученими особами укладають строковий трудовий договір на час виконання робіт.
— Як оплачують суспільно корисні роботи?
— Заробітна плата за виконання таких робіт не може перевищувати півтора мінімальних. З 1 квітня мінімальну зарплату збільшено до 8 тисяч гривень. Отже особа, залучена до суспільно корисних робіт, може отримати 12 тисяч гривень, якщо відпрацює повний місяць.
Також працівникам оплачують у разі потреби проїзд до місця виконання робіт та у зворотному напрямку. Адже фахівці служби зайнятості можуть пропонувати суспільно корисні роботи в інших областях України. Найбільша потреба в них — у прифронтових регіонах. Оплату за винайм житла за рахунок коштів, виділених на проведення суспільно корисних робіт, не передбачено. Однак деякі замовники робіт забезпечують безплатним житлом таких осіб.
— А які види робіт пропонують?
— Це залежить від потреб конкретного регіону. Перелік суспільно корисних робіт затверджують розпорядженням обласної військової адміністрації. У нього періодично вносять зміни. Безробітні й ВПО можуть долучатися до: ремонтно-відновлювальних робіт (насамперед на об’єктах забезпечення життєдіяльності); розбору завалів, розчищення залізничних колій та автомобільних доріг; ремонту військового одягу та амуніції; виготовлення окопних свічок; пошиття спеціальних подушок для поранених; виготовлення сухпайків, енергетичних батончиків та випічки тривалого зберігання.

 

Стрийська філія Львівського обласного центру зайнятості

Чат-бот Гаряча лінія
Перейти до вмісту