Топ теми:

Гроші на бізнес: хто і скільки може отримати через службу зайнятості?

13 Березня 16:56

Мікропідприємства та малі підприємства – це фундамент економіки країни, нові робочі місця та надходження до місцевих бюджетів. Тому служба зайнятості всіляко заохочує клієнтів до відкриття власної справи.

Як зазначив директор Львівського обласного центру зайнятості Василь Барилюк, цього рокучерез службу зайнятості реалізовуються дві активні програми, спрямовані на розвиток бізнесу. Передусім, це урядова ініціатива «єРобота», яка стартувала у липні торік. Відповідно до неї особи, котрі прагнуть відкрити власну справу або вже займаються бізнесом, можуть отримати мікрогрантна розширення підприємницької діяльності у розмірі до 250 тис. грн за умови створення не менш як одного нового місця праці (деталі – https://bit.ly/41yr9y4). Цього року внаслідок розгляду заяв, що надійшли з 1 до 12 лютого,17 учасників програми, документи котрих розглядала комісія ЛОЦЗ, отримали позитивне рішення про фінансування власних бізнес-ідей за рахунок мікрогрантів. На тлі інших регіонів України Львівщина за кількістю позитивних рішень посіла друге місце, поступившись Київщині. Нагадаємо, що торік до програми «єРобота» долучилося 433 заявникиз нашої області, котрі зобов’язалися створити 1045 нових місць праці, а сума грантових коштів сягнула 101,6 млн грн.

Також відновлюється реалізація проєкту «Рука допомоги», у рамках якого члени малозабезпечених родин з числа безробітних мають можливість вийти зі стану бідності шляхом відкриття власної справи. Для цього їм надається безвідсоткова поворотна фінансова допомога величиною до 15 розмірів мінімальної заробітної плати (у 2023 році – 100,5 тис. грн) на придбання обладнання та матеріалів, потрібних для започаткування бізнесу (більш конкретно – https://bit.ly/41CfIFo). Щоби отримати кошти, слід, окрім заяви, скласти бізнес-план, обґрунтувати видатки, довести його спроможність на засіданні комісії. Грант повертається через три роки разово, однією сумою, або частинами упродовж трьох років. Перевага програми у тому, що поверненню підлягають кошти за мінусом сплачених за час ведення бізнесу податків і зборів, у тому числі за працевлаштованих осіб. Якщо сума податків і зборів перевищує величину отриманої фінансової допомоги або отримувач гранту у перший рік започаткування бізнесу працевлаштує на термін два роки за скеруванням служби зайнятості не менше двох безробітних з числа членів малозабезпечених родин, виплату повертати не доведеться.

Львівщина була однією із областей, у яких аналогічна програма пілотувала у 2016-2018 роках. Завдяки їй фінансову допомогу на відкриття власної справи отримали 109 членів малозабезпечених родин на загальну суму майже 7,1 млн грн, із них 99 учасників проєкту виконали умови договору та повністю повернули кошти, сплативши загальнообов’язкові платежі та збори.

 

 

Стрийська філія Львівського обласного центру зайнятості

Чат-бот Гаряча лінія
Перейти до вмісту