Топ теми:

Відповідальність ФОП, у тому числі платників ЄП, які не ведуть облік товарних запасів, або ведуть його не за встановленою формою

22 Лютого 15:08

Стрийська ДПІ ГУ ДПС у Львівській області нагадує, що відповідно до п. 1 розд. II Порядку ведення обліку товарних запасів для фізичних осіб – підприємців, у тому числі платників єдиного податку, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 03.09.2021 № 496, облік товарних запасів здійснюється ФОП, у тому числі платниками єдиного податку шляхом постійного внесення до Форми ведення обліку товарних запасів, яка визначена додатком до Порядку № 496, інформації про надходження та вибуття товарів на підставі первинних документів, які є невід’ємною частиною такого обліку.

Первинні документи, на підставі яких внесено записи до Форми обліку, є обов’язковими додатками до такої форми, а внесення даних до Форми обліку щодо надходження товарів на підставі первинних документів здійснюється до початку їх реалізації.

Згідно з п. 9 розд. II Порядку № 496, заборонено продаж товарів, на які у місцях продажу таких товарів (господарських об’єктах) відсутні:

– первинні документи, записи про які внесено до Форми обліку;

– відповідні записи у Формі обліку про наявні первинні документи;

– первинні документи і записи у Формі обліку про такі первинні документи.

Форма обліку, первинні документи на товари мають зберігатись у місці продажу (господарському об’єкті) до моменту вибуття останньої одиниці товару, відображеної в таких первинних документах.

Далі такі документи щомісячно групуються в хронологічному порядку їх відображення у Формі обліку та/або підшиваються для подальшого зберігання разом із Формою обліку, в якій відображено інформацію про такі документи.

Під час проведення перевірки Форма обліку та первинні документи, які підтверджують облік та походження товарів, надаються посадовій особі контролюючого органу на її вимогу. Якщо оригінали первинних документів відсутні у місці продажу, посадовій особі контролюючого органу можуть бути надані копії, з подальшим пред’явленням їх оригіналів до закінчення перевірки (за потреби).

До СГ, що здійснюють реалізацію товарів, які не обліковані у встановленому порядку, та/або не надали під час проведення перевірки документи, які підтверджують облік товарів, що знаходяться у місці продажу (господарському об’єкті), відповідно до ст.20 Закону №265/95, за рішенням контролюючих органів, застосовується фінансова санкція у розмірі 100% вартості товарів, які не обліковані у встановленому порядку, за цінами реалізації, але не менше десяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, а також адміністративна відповідальність, передбачена ст. 155 прим. 1 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

Нагадаємо, що вимоги Порядку №496 не поширюються на ФОП, які є платниками єдиного податку та не зареєстровані платниками ПДВ (крім тих, які здійснюють діяльність з реалізації технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту, а також лікарських засобів та виробів медичного призначення, ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння).

 

Стрийська ДПІ ГУ  ДПС у Львівській області

Чат-бот Гаряча лінія
Перейти до вмісту