Топ теми:

Знати своїх! Минає 107 років з дня народження батька української естради Богдана Весоловського

30 Травня 13:39

Знати своїх! Сьгодні, 30 травня, згадуємо видатного українця, нашого земляка, стриянина, батька української естрадної музики, пісняра, композитора Богдана Весоловського. Зрештою, легкий жанр естрадної музики завдяки нашому Весоловському з’явився і вперше у світі. Народився у Відні (30.05.1915), помер у Монреалі (17.12.1971), але рідною домівкою завжди для нього був Стрий, тут покоїться його прах. Свої найкращі хіти написав у міжвоєнний період у Стрию та у Львові.

Нові жанри – танго, фокстрот, вальс, любовна лірика на українській мові прийшли на заміну тогочасній менш якісній польській музиці в Галичині. За життя композитор не дав жодного авторського концерту, проте залишив у спадок понад 130 творів, які останніми роками все частіше звучать зі сцени української естради. Творити музику у 20 столітті, як зрештою, і жити – це був ще той виклик, але Богдану Веселовському вдалося у надскладний час знайти місце не тільки для боротьби, а й для любові у музиці.

До слова батьки Богдана – Остап та Марія Весоловські на той час еліта Стрийщини. Батько – один з найвпливовіших політиків від громади в ЗУНР та УНР, голова Окружного суду Стрия. Мати – багатолітня голова Союзу українок, членкиня «Просвіти», опікувалася пластунами та січовими стрільцями, які склали свою присягу 1914 року у Стрию. «Прийде ще час» – один з найвідоміших шлягерів композитора. Тож прийшов час повернути несправедливо забуту славу музиканта.

Пам’яті Б.Весоловського. Автор: М. Золотуха Відео: О. Ковердан https://youtu.be/na9bLOpgC4o

Чат-бот Гаряча лінія
Перейти до вмісту