Топ теми:

Вишиванка Степана Бандери

24 Червня 18:52

Сьогодні у Стрию у музеї “Родини Бандерів” відбулася презентація відшитої з фото сорочки Степана Бандери. Це вже 30 сорочка в межах просвітницького проєкту Тетяни Зез “Вишивка в одязі видатних українців”. Пані Тетяна — переселенка з Донецька, координує проєкт заради збереження національної пам’яті, популяризації української вишиванки та історичної правди про українську еліту минулих століть. Уже “вийшли в світ” копії нарядів Лесі Українки, Івана Франка, Тараса Шевченка, Марії Заньковецької,Максима Рильського, Михайла Старицького та багатьох інших видатних українців.
Амбасадором вишивки Бандери символічно став відомий історик, громадсько-політичний діяч, дослідник визвольного руху в Україні Володимир В’ятрович. Під час презентації у Стрию він був зодягнений саме у ту першу сорочку ручної роботи, яку виготовила вишивальниця зі Львова Оля Лелик. Пан Володимир у своєму вітальному слові розповів про масштабні зміни в свідомості українців, які відбулися у перші місяці війни. Бандера досі діє і діє його ідея, і саме з його європейськими цінностями ми зараз прямуємо до Західної спільноти.
Важливо, що вишивка, як духовна броня стала для сучасних Захисників фізичною бронею. Кошти з акції “100 сорочок” (машинна вишивка) були спрямовані на закупівлю бронижилетів для воїнів.
Дякуємо нашим музейникам — Микола Закусов, Зеня Ханас за чудову презентацію та “живого” Бандеру у Стрию. Дякуємо усім митцям та науковцям, які творять цей надзвичайний проєкт.

Чат-бот Гаряча лінія
Перейти до вмісту