Топ теми:

Знай свої права: пільги для осіб з інвалідністю

6 Вересня 14:01

Конституцією України та іншими нормативно-правовими актами особам з інвалідністю законодавчо закріплені соціально-економічні права і гарантії, у тому числі у сфері зайнятості.
Зокрема у статті 19 Закону України «Про основи соціальної захищеності осіб з інвалідністю в Україні» зазначено, що підприємства, установи, організації, фізичні особи, які використовують найману працю, зобов’язані бронювати робочі місця для працевлаштування осіб з інвалідністю, у тому числі спеціальні робочі місця, створювати для них умови праці з урахуванням індивідуальних програм реабілітації і забезпечувати інші соціально-економічні гарантії, передбачені законодавством. Окрім того, працедавці повинні надавати державній службі зайнятості інформацію, необхідну для організації працевлаштування осіб з інвалідністю.
Законодавством встановлений норматив робочих місць для працевлаштування осіб з інвалідністю у розмірі 4% середньооблікової чисельності штатних працівників облікового складу за рік. Якщо на фірмі працює 8-25 осіб, бронюється одне робоче місце.
Для осіб з інвалідністю передбачені певні додаткові гарантії щодо надання відпусток: якщо для всіх працівників право на щорічну оплачувану відпустку настає після шести місяців безперервної роботи, то особам з інвалідністю щорічна відпустка може бути надана до закінчення шестимісячного терміну. Її тривалість становить для інвалідів I і II груп 30 календарних днів, а для інвалідів III групи – 26 календарних днів.
Слід врахувати, що під час дії воєнного стану трудові відносини регламентуються Законом України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану». Згідно з пункту 2 статті 1 цього закону на період дії воєнного стану вводяться обмеження конституційних прав і свобод людини і громадянина, передбачених статтями 43, 44 Конституції України, зокрема:
– під час укладення трудового договору в період дії воєнного стану умова про випробування працівника під час прийняття на роботу може встановлюватися для будь-якої категорії працівників;
– у період дії воєнного стану щорічна основна відпустка працівника за рішенням роботодавця може бути обмежена тривалістю 24 календарні дні за поточний робочий рік.
Надання відпустки більшої тривалості ніж 24 дні в період дії воєнного стану є правом, а не обов’язком роботодавця, натомість невикористана у цей час відпустка переноситься на інший період після припинення або скасування воєнного стану.
Консультації з питань дотримання норм трудового законодавства можна отримати у Західному міжрегіональному управлінні державної служби з питань праці за тел.: (032) 235-48 -42, +380681404120 або на телеграм-каналі https://t.me/interactyvnyi_inspector_lviv.

 

Чат-бот Гаряча лінія
Перейти до вмісту