Топ теми:

Народний дім вже наступного місяця відзначатиме своє 120-річчя

17 Серпня 8:31

Ця будівля для нашого міста є знаковою, адже свідчить про високий культурний та соціальний рівень стриян того часу.

Зініціювали будівництво Народного дому у 1889 році представники тогочасної стрийської інтелігенції: професор гімназії Степан Дубравський, адвокат Євген Олесницький та отець Олекса Бобикевич. Землю для будівлі та перші кошти офірував Степан Дубравський, який знаний в історії також, як великий меценат української культури та освіти. Відтак будівництво Народного дому стало загальноукраїнською справою. Люди зі всіх околиць долучалися як фінансово, так і фізичною працею. Проект належить видатному архітектору Івану Левинському.

Народний дім урочисто відкрили 1 січня 1901 року. Цю дату обрали невипадково, адже це був перший день нового століття, що став символом поступу української нації.

З того часу в Народному домі завирувало культурно-мистецьке життя. Виступали тут Іван Франко, Марія Заньковецька, Лесь Курбас та багато інших громадських та культурних діячів. Майже щотижня тут відбувалися великі заходи, що збирали сотні людей. Важко уявити, якого рівня розвитку досягла би наша культура, якби не варвари -“визволителі”, що в 39-му перетворили центр просвітницького життя громади в Будинок червоної армії…

Сьогодні Народний дім знову відкритий для великого, творчого та українського. Тож нехай здійсниться заповіт будівничих словами поета: “В своїй хаті своя й правда, і сила, і воля”.

Стежте за анонсами і обов’язково долучайтеся до святкових заходів, приурочених ювілейній даті.

Чат-бот Гаряча лінія
Перейти до вмісту