Топ теми:

ЩО НЕОБХІДНО ЗНАТИ, ЩОБ ЗАХИСТИТИ СЕБЕ ТА СВОЮ СІМ’Ю ВІД КИШКОВИХ ІНФЕКЦІЙ

17 Червня 10:01

До харчових токсико-інфекцій відносяться надзвичайні різноманітні захворювання, які поєднують 2 загальні ознаки. По-перше , вини поширюються аліментарним шляхом, тобто попадають в організм людини з їжею, у яку проникнули збудники цих захворювань (стрептококи, стафілококи, сальмонели, протей і т. д.). По-друге, головним хвороботворним фактором, що обумовлює розвиток харчової токсико-інфекції, є не стільки самі мікроби , скільки їх токсини – отруйні речовини , що утворюються в результаті життєдіяльності цих мікроорганізмів та при їх руйнуванні. Мікроби можуть потрапити в продукти і страви під час їхнього виготовлення, зберігання, транспортуванні і продажу, при цьому швидко розмножуючись, особливо в теплу пору року. Продукти, що містять токсин, по зовнішньому вигляді і запаху нічим не відрізняються від доброякісних. Багато збудників харчових токсикоінфекцій здатні утворювати токсин не тільки в їжі, але і потрапивши з нею в організм людини . Руйнуючись у шлунку і кишківнику, вони виділяють додаткові порції токсичних речовин. Токсини, які отримані з їжею, так і ті, що утворилися в організмі викликають запальний процес у слизовій оболонці шлунку, товстої і тонкої кишки (гастроентероколіт).

Порушення проявляються болями у животі, нудотою, багаторазовою блювотою, проносом. Ці симптоми з`являються вже через 2-4 години після вживання не доброякісних продуктів. Всмоктуючись з кишківника в кров, токсини впливають буквально на всі органи і системи в результаті чого підвищується температура тіла, з`являється озноб, тахікардія, знижується артеріальний тиск і може виникнути непритомний стан.

Важливе значення в профілактиці гострих кишкових захворювань має виконання санітарних правил приготування й зберігання їжі, бо саме тут криється джерело небезпеки розмноження хвороботворних мікроорганізмів.

Рекомендується не тримати на кухні нічого зайвого. Бажано, щоб кухонні меблі були вкриті пластиком, що легко миється гарячою водою з милом. Стіни на висоту 1,5метра від підлоги найкраще обкласти плиткою або пофарбувати олійною фарбою – це полегшить їх миття. Для сміття необхідно мати відро з кришкою. Виносити сміття слід щодня, а відро ретельно мити. При приготуванні страв мати окремі дошки для розробки м’ясних та рибних продуктів, сирих овочів та хліба.

Кухонне приладдя і посуд слід мити гарячою водою після кожного приготування їжі, а м’ясорубку після миття ошпарити окропом. Зберігають посуд у недоступному для мух місці.
Ще до того як продукти опиняться на кухні, треба запобігти їх забрудненню мікроорганізмами, що спричиняють гострі кишкові інфекції.

Овочі, фрукти, ягоди, які будуть споживатися в сирому вигляді, слід мити в проточній воді. Продукти, що швидко псуються, зберігають у холодильниках при температурі в камері не вище +6 °С. Приділяти увагу терміну їх зберігання. Так, м’ясний фарш можна тримати в холодильнику не більш як 6 годин; торти, тістечка, м’ясні напівфабрикати – 36 годин; смажені котлети – 24 години; варені ковбаси – 48 годин.

Не рекомендується готувати влітку в домашніх умовах заливні м’ясні та рибні страви. А в їдальнях та кафе взагалі заборонено готувати ці страви в літні місяці.

Молоко перед надходженням до торговельної мережі піддається пастеризації, яка різко зменшує кількість хвороботворних мікроорганізмів у ньому. Розливне молоко (а надто куплене на базарі) слід обов’язково прокип’ятити.

У поширенні гострих кишкових інфекцій не остання роль належить мухам. Перелітаючи знадвору, де вони кубляться в місцях, багатих на органіку (смітники, перегній, нечистоти), до житлових приміщень, комахи сідають на харчові продукти і таким чином заражують їх збудниками хвороб, яких переносять на лапках та черевці. Щоб перекрити мухам доступ у приміщення, вікна закривають марлею або густою сіткою. Для знищення мух використовують липкі стрічки, мухобійки. Треба пам’ятати, що в чистому приміщенні мухи не затримуються.

Фактором передачі кишкових інфекцій може бути вода, забруднена виділеннями хворого чи носія інфекції. Найбезпечнішою є вода, що подається централізовано водопроводом, бо її піддають очищенню та знезараженню хлором у нешкідливих для людини дозах. Замкнута система водопроводу виключає забруднення води хвороботворними мікроорганізмами.

Велику небезпеку становить вода відкритих водойм: вона може бути забруднена нечистотами, які змиваються з поверхні ґрунту атмосферними опадами. Під час купання у відкритих водоймах (річка, озеро, ставок) намагайтеся не ковтати воду. Криниці в сільських населених пунктах слід розташовувати якнайдалі від можливого джерела забруднення (на відстані 20-30 метрів від дворових вбиралень, вигрібних ям, смітників). Отвір криниці слід щільно закривати кришкою і брати з неї воду тільки громадським відром.

Щоб запобігти появі гострих кишкових захворювань, в разі настання розладів шлунково-кишкового тракту треба негайно звернутися до лікаря, не вдаючись до самолікування. Лікування кишкових інфекцій має проводитись лише індивідуально, комплексно, із застосуванням найсучасніших засобів. А це може зробити тільки лікар. Безконтрольне, неправильне вживання антибактеріальних препаратів призводить до того, що в кишечнику гинуть не лише збудники хвороби, а й корисні бактерії (мікрофлора). Хвороба може перейти в хронічну форму, при цьому захворілий протягом тривалого часу може виділяти збудника інфекції та становити небезпеку для оточуючих. Можливо розвиток і  дисбактеріозу, а цей стан дуже важко піддається лікуванню.

Тільки лікар, і ніхто інший, вирішує – госпіталізувати хворого чи залишити його вдома, де під наглядом медичного персоналу він пройде курс лікування.

 Які ж міри профілактики?

Це додержання правил особистої гігієни, включаючи регулярне миття рук – запорука значного скорочення захворюваності кишковими інфекціями. Руки необхідно мити перед їдою, приготуванням їжі, після кожного відвідання туалету. Проте не всі, особливо діти, вміють правильно це робити. Спочатку руки слід змочити водою, потім намилити їх і розтерти мило до утворення густої піни, далі піну змити. Цю процедуру проробити двічі-тричі. Слід мити не лише тильні й долонні поверхні кистей, а й між пальцями. Бруд з-під нігтів видаляють щіточкою. Якнайретельніше повинні стежити за чистотою рук працівники дошкільних дитячих закладів, а також ті, хто має справу з приготуванням та реалізацією харчових продуктів. Нехтування правилами може призвести до групового захворювання кишковими інфекціями.

ШАНОВНІ ГРОМАДЯНИ БЕРЕЖІТЬ ЗДОРОВЯ СВОЄ ТА СВОЇХ РІДНИХ!!!

Чат-бот Гаряча лінія
Перейти до вмісту