Топ теми:

Щодо популяризації послуги патронату для дитини

13 Березня 11:49

Відповідно до п. 5.6.2 Положення про Головне управління Національної соціальної сервісної служби у Львівській області (далі – Головне управління), затвердженого наказом Національної соціальної сервісної служби України від 23.08.2023 № 102, Головне управління з метою організації своєї діяльності з питань соціальної роботи і надання соціальних послуг здійснює контроль за організацією і проведенням заходів з пошуку кандидатів у прийомні батьки, батьки-вихователі, патронатні вихователі, їх первинного відбору, організації й проведення навчання для таких кандидатів, а також проводить інформаційно-роз’яснювальну роботу з цього питання.
Статтею 252 Сімейного кодексу України визначено, що патронат над дитиною – це тимчасовий догляд, виховання та реабілітація дитини в сім’ї патронатного вихователя на період подолання дитиною, її батьками або іншими законними представниками складних життєвих обставин.
Механізм запровадження та організації функціонування сім’ї патронатного вихователя, надання послуги патронату над дитиною, яка перебуває у складних життєвих обставинах, здійснення заходів щодо її захисту та забезпечення права на догляд, виховання в безпечному та сприятливому сімейному середовищі визначено Порядком створення та діяльності сім’ї патронатного вихователя, влаштування, перебування дитини в сім’ї патронатного вихователя, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 20.08.2021 № 893 (далі – Порядок).
Відповідно до п. 1 Порядку, метою патронату над дитиною є забезпечення захисту прав дитини, яка через складні життєві обставини тимчасово не може проживати разом з батьками/законними представниками, надання їй та її сім’ї послуг, спрямованих на реінтеграцію дитини у сім’ю або надання дитині відповідного статусу для прийняття подальших рішень з урахуванням найкращих інтересів дитини щодо забезпечення її права на виховання в сім’ї або в умовах, максимально наближених до сімейних.
Згідно із п. 4 Порядку, пошук кандидатів у патронатні вихователі та первинний відбір забезпечує служба у справах дітей у співпраці з центром надання соціальних послуг/центром соціальних служб або іншим закладом, установою, що надає в територіальній громаді соціальні послуги незалежно від форми власності, або фахівцем із соціальної роботи, якщо соціальний заклад в громаді відсутній, також центром зайнятості.
Пошук кандидатів у патронатні вихователі на рівні територіальної громади проводиться шляхом інформаційних кампаній, співбесід і консультацій з особами, які виявили бажання виконувати обов’язки патронатного вихователя, зокрема з числа безробітних.
Відповідно до п.8 Типового положення про районний, міський, районний у місті, селищний, сільський центр соціальних служб, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від 01.06.2020 № 479, міський, районний, районний у місті, селищний, сільський центр соціальних служб відповідно до визначених для нього завдань інформує жителів адміністративно-територіальної одиниці про сімейні форми виховання та проводить попередній відбір кандидатів у прийомні батьки, батьки-вихователі, патронатні вихователі.
Також, п. 6 Типового положення про бюджетний (комунальний) заклад “Центр надання соціальних послуг” затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 03.03.2020 р. № 177 передбачено, що Центр надання соціальних послуг, відповідно до визначених цим Положенням завдань, інформує населення про сімейні форми виховання дітей та проводить первинний відбір кандидатів у прийомні батьки, батьки-вихователі, патронатні вихователі.
Механізм призначення і виплати за рахунок коштів державного бюджету соціальної допомоги на утримання дитини в сім’ї патронатного вихователя, оплати послуги патронату над дитиною та здійснення видатків на сплату єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування за патронатного вихователя, визначає Порядок виплати соціальної допомоги на утримання дитини в сім’ї патронатного вихователя та оплати послуги патронату над дитиною, затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 20.08.2021 № 893.

Чат-бот Гаряча лінія
Перейти до вмісту