Топ теми:

Безпека на льоду: про це треба пам’ятати!

23 Грудня 10:51

Продовжується зима. І хоч вона в цьому році досить помірна, все ж водоймища покриваються кригою.

Чимало людей виходить на лід: одні з метою зайнятись зимовою рибалкою або скоротити шлях через водоймище, інші, переважно діти, щоб покататись на ковзанах.

Аналіз надзвичайних ситуацій минулого року на теренах нашої країни показує, що значна їх частина виникає саме взимку, на водоймищах, внаслідок чого гинуть люди, серед яких значна кількість дітей.

Внаслідок значних коливань температурного режиму повітря на більшості водних об’єктів утворився нестійких крижаний покрив, що зумовлює підвищену ймовірність нещасних випадків в результаті неконтрольованого виходу людей на кригу.

В умовах нестабільної зимової погоди крига на водоймах, хоча і здається міцною, ще дуже тонка. Вона може не витримати ваги людини.

Переходити водоймище по льоду можна тільки тоді, коли він став завтовшки 5 – 7 сантиметрів. Якщо ж вирішили проїхатися на ковзанах, товщина льоду має бути 15 сантиметрів, а коли ви вже зібрали хокейну команду, то щоб не довелося витягувати когось із води, обирайте для гри майданчик з товщиною льоду не менше 25 сантиметрів. Ні в якому разі не перевіряйте міцність льоду ногами, тим більше стрибаючи по ньому.

Слід уникати місць, де крига вкрита снігом. Тут вона наростає повільніше. Іноді її підмивають теплі води, які зливають фабрики і заводи в річки та озера. Дуже небезпечні ділянки біля струмків, ополонок, які вирубають рибалки, в місцях, де з води ростуть кущі та очерет.

Але якщо ви самі або хтось з ваших друзів таки провалились під лід:

У першу чергу слід покликати на допомогу когось із дорослих. А якщо поруч нікого немає і ви вирішили рятувати потопаючого самі, запам’ятайте такі правила:

  • до людини, що потрапила в ополонку, треба не бігти і навіть не йти, а підповзати, тоді площина вашого тіла, що спирається на лід, буде більшою і він буде краще вас тримати;
  • якщо поруч з вами є друзі, повзіть ланцюгом, тримаючи один одного за ноги;
  • бажано покласти під себе драбину, дошку або лижі, тобто – будь який широкий предмет, який знайдете поруч;
  • не намагайтеся підібратися дуже близько до ополонки, щоб схопити потопаючого рукою, краще кинути йому мотузку, шарф, простягнути якусь гілку або лижну палку;
  • якщо ви провалилися самі – зберігайте спокій, кличте на допомогу;
  • коли вас затягнуло під кригу, затримайте подих, подивіться, звідки йде світло від ополонки, і пливіть до неї;
  • не намагайтеся вибратися на лід, спираючись на його край тільки руками та колінами, адже крига буде обламуватись, спробуйте лягти на край грудьми, або спиною, викотитися на нього і повзти вперед, поки не досягнете безпечного місця.

Якщо людину витягли з ополонки, це не означає, що її вже врятовано, адже переохолодження організму дуже небезпечне. Необхідно якомога швидше доставити потерпілого в тепле приміщення, насухо витерти, загорнути в теплі ковдри, напоїти гарячим чаєм та обов’язково викликати лікаря.

Дуже часто більшість з нас, прочитавши або почувши ті чи інші поради, думає, що така ситуація може трапитись з ким завгодно, тільки не з ним. Проте життя, на жаль доводить інше. Правда, хотілося б, все таки, сподіватися, що у вашому житті не трапиться ситуації, коли знадобляться ці поради.

 

Відділ з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту

виконавчого комітету Стрийської міської ради

Чат-бот Гаряча лінія
Перейти до вмісту