Топ теми:

ТОРГІВЛЯ ШВИДКОПСУВНИМИ ХАРЧОВИМИ ПРОДУКТАМИ

11 Квітня 16:04

НЕБЕЗПЕКА ХАРЧОВИХ ОТРУЄНЬ У ВЕСНЯНО-ЛІТНІЙ ПЕРІОД

З настанням весняно-літнього періоду підвищується ризик виникнення харчових отруєнь та гострих кишкових інфекційних хвороб, тому особливо важливим є дотримання вимог реалізації харчових продуктів в торговельній мережі та закладах ресторанного господарства.

Нагадуємо керівникам об’єктів торгівлі та закладів ресторанного господарства про необхідність привести підпорядковані підприємства у відповідність до чинного законодавства для роботи в весняно-літній період, забезпечити належний санітарно-технічний стан виробництва, дотримання технологічних температурних режимів під час виготовлення, зберігання та реалізації харчової продукції.

Не зайвим буде нагадати покупцям про основні профілактичні заходи:
– не купувати харчові продукти в невстановлених місцях та на стихійних ринках;
– не купувати харчові продукти невідомого походження;
– при виборі харчових продуктів обов’язково перевіряти термін придатності;
– якщо є сумніви з приводу якості харчового продукту, то краще його не купувати.

Які продукти становлять ризик харчового отруєння? Кожен продукт при недотриманні термінів та умов зберігання може стати небезпечним. Терміни і умови зберігання для кожного виду харчових продуктів суттєво відрізняються.

При порушенні термінів чи умов зберігання в харчових продуктах можуть розвиватися різні види мікроорганізмів, здатних викликати харчові отруєння та гострі кишкові захворювання. Слід пам’ятати, що мікроорганізми найкраще розвиваються та розмножуються в теплі при температурі від +20°C до +40°C.

З деякими харчовими продуктами треба бути максимально уважними. До категорії швидкопсувних харчових продуктів належать такі, що потребують спеціальних умов транспортування, зберігання та реалізації. Перевезення та зберігання цих продуктів можливе при дотриманні спеціального режиму температур, відносної вологості повітря, товарного сусідства. Реалізувати їх потрібно строго у встановлені терміни.

Швидкопсувні харчові продукти бувають:
рослинного походження – до даної категорії належать ягоди, фрукти, овочі;
тваринного походження – морепродукти і риба, м’ясо, молоко, яйця;
продукти переробки – кисломолочні продукти, ковбасні вироби, сири, жири, кремові кондитерські вироби.

За терміном придатності харчові продукти поділяються на:

– особливо швидкопсувні – це такі продукти, зберігання яких неможливе в умовах, де не підтримуються низькі температури. Термін їх придатності обмежений. Максимальний термін зберігання цих продуктів від 6 годин до 72 годин при температурі не вище +2°C…+6°C. До особливо швидкопсувних продуктів відносяться, наприклад, продукти молочні натуральні, риба охолоджена, продукція з м’яса, риба заморожена, салати заправлені, тістечка та торти з кремом;

– швидкопсувні – з терміном зберігання від 3 діб до 30 діб при температурі не вище +6°C.

Кожна партія харчових продуктів повинна мати супровідну документацію про якість, що містить відомості про якісні показники і показники безпеки. Кожен харчовий продукт має свою упаковку з відповідним маркуванням. Маркування наноситься на упаковку, ярлик, етикетку, а за відсутності упаковки – у супровідну документацію.
У маркуванні зазначається інформація про термін придатності харчового продукту. На упаковці продуктів, що особливо швидко псуються, наноситься повна дата виготовлення – час, число, місяць, а маркування швидкопсувних продуктів включає в себе тільки місяць і день. На упаковці обов’язково вказуються відомості про умови зберігання.
Сама упаковка повинна бути не порушена, не забруднена, з чітким зазначенням терміну придатності або дати виготовлення.

Законодавством визначено значення термінів «мінімальний термін придатності харчового продукту» та «вжити до»:

мінімальний термін придатності харчового продукту – це дата, до настання якої характеристики харчового продукту залишаються незмінними за умови його зберігання відповідно до вказаних вимог;

дата «вжити до» – це граничний термін (календарна дата) споживання харчового продукту, який через свої мікробіологічні властивості є швидкопсувним, після спливу якої харчовий продукт може вважатися небезпечним для здоров’я людини.

Інформаційний матеріал підготовлено
службою з питань торгівлі,
побутового обслуговування та захисту прав споживача
виконавчого комітету Стрийської міської ради

Чат-бот Гаряча лінія
Перейти до вмісту