Топ теми:

Сьогодні, 24 січня, минає 159 років з дня народження громадського діяча, священника та композитора Остапа Нижанківського

24 Січня 17:05
Народився відомий краянин у селі Малі Дідушичі в 1863 році. З цієї нагоди в храмі Успіння Пресвятої Богородиці відбулася поминальна служба.
Остап Нижанківський залишив неабиякий спадок, особливо Стрийському краю. Адже дбав не тільки за духовний та музичний розвиток, а також за економічний та національно-патріотичний.
Остап Нижанківський заснував музичне видавництво «Музикальна Бібліотека», яке публікувало твори українських композиторів. Є автором колядок «Бог ся рождає», «У Вифлеємі тайна явилась велика», «Во Вифлеємі нині новина». Згодом став засновником і диригентом хорових товариств «Боян» у Бережанах, Львові та Стрию.
У Завадові заснував першу в Галичині українську кооперативну молочарню. Входив до складу Української національної ради ЗУНР, очолював повітовий комісаріат на Стрийщині. У вересні 1914 року у Стрию за його участі українські вояки склали присягу Легіону УСС. За абсурдним доносом без суду розстріляний поляками 1919 року.
Похований Остап Нижанківський в старій частині стрийського цвинтаря. В його честь названа одна з центральних вулиць міста Стрия та музична школа. Невдовзі у нашому місті зявиться і пам’ятник Остапу Нижанківському камінь під який освятив Блаженніший Святослав.
Чат-бот Гаряча лінія
Перейти до вмісту