Топ теми:

Підтримка спроможності громади від SRER

23 Квітня 11:30

Представники Стрийської міської ради успішно пройшли навчальну програму для розвитку спроможності цільових муніципалітетів з реалізації заходів з відновлення та розвитку економічного потенціалу на місцевому рівні. Навчання відбувалося у три етапи в місті Івано-Франківськ та у Києві.
Партнерами проекту стали: Асоціація міст України – найбільша асоціація органів місцевого самоврядування та Промприлад – інноваційна організація з Івано-Франківська, яка має великий досвід у впровадженні ініціатив з підтримки бізнесу.
Друга частина Навчальної програми для розвитку спроможності цільових муніципалітетів відбулася 16-17 квітня 2024 року. Її провела Асоціація міст у Києві.
Окрім делегації зі Стрия у заході взяли участь представники 11 муніципалітетів України, які реалізують місцеві ініціативи в межах проєкту «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів (SRER)», а також представники UNDP в Україні та Асоціації міст України.
Мета тренінгу — посилити спроможність посадових осіб муніципалітетів і комунальних підприємств у формуванні партнерства між органами місцевого самоврядування, бізнес-спільнотою та громадським сектором, а також органами виконавчої влади. Таке партнерство стане потужною основою для побудови сприятливого бізнес-середовища та спільної проєктної діяльності.

Тренінг є частиною комплексної навчальної програми, розробленої Асоціацією міст України у межах проєкту «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів» (SRER), яка сприятиме зміцненню спроможності цільових муніципалітетів та розвитку потенціалу місцевих команд реалізувати проєкти з економічного відновлення у партнерстві з бізнесом та іншими зацікавленими сторонами.

Під час першого тренінгу представники громад детальніше дізнались про міжмуніципальне міжнародне партнерство як окремий інструмент успішної участі у грантових конкурсах.

Олександр Слобожан, Виконавчий директор Асоціації міст України, під час вітального слова проінформував про SRER, анонсував складову другої частини Навчальної програми, спрямованої на зміцнення спроможності громад, розробленої Асоціацією міст України та сформованої на запит громад.

«Важливо, щоб на фінальному етапі реалізації Проєкту у 12 цільових муніципалітетах була створена інфраструктура для ефективної діяльності бізнесу, яка приноситиме користь і бізнес-середовищу, й усій громаді, а також завдяки опанованій Навчальній програмі проєктні команди вже матимуть необхідні навички для реалізації наступних ініціатив. Після успішної реалізації місцевих ініціатив Асоціація міст України буде реплікувати цей досвід серед інших муніципалітетів України й завжди готова підтримувати громади», – наголосив Виконавчий директор Асоціації міст України.

Мустафа Саіт-Аметов, керівник Програми з розвитку регіонів UNDP в Україні, звернувся до учасників: «Хочу подякувати нашим партнерам — Асоціації міст України — за цей чудовий навчальний курс. Дуже приємно бачити такий високий рівень ентузіазму та зацікавленості серед його учасників. Цей курс зміг дати муніципалітетам-учасникам проєкту SRER знання, що необхідні для виконання місцевих ініціатив з урахуванням усіх вимог та відповідно до найвищих стандартів. Це дозволить муніципалітетам упевнено досягати поставлених цілей та забезпечить якісні результати, що принесуть користь громадам-учасницям та водночас будуть позитивними прикладами для інших».

Данило Кінь, науковий співробітник ДП «НДІГК», експерт з просторового планування, представив комплексний план просторового розвитку території громади, зокрема зосередив увагу на складових та процедурі розроблення.

Оксана Цифуляк, представниця електронного майданчика АТ «Прозорро.Продажі», дала рекомендації щодо використання земельних аукціонів, які є ефективними інструментами задля залучення землекористувачів та збільшення надходжень до місцевих бюджетів. Вона поділилась інформацією про нові інструменти з удосконалення реалізації прав щодо управління об’єктами комунальної власності та нюанси підготовки лотів в оренду і на приватизацію через електронні торги. Також представила кращі практики в управлінні комунальним майном.

Тетяна Медвецька, експертка з місцевого самоврядування південних територій Проєкту, розповіла про правові засади просторового планування територій громад та вплив глобалізації на планування розвитку громад. Вона зазначила про те, як ефективно врегулювати земельні відносини у населених пунктах, та надала інформацію про адаптацію законодавства у сфері розпорядження земельними ресурсами громад до норм європейського законодавства.

Т.Медвецька також презентувала ключові засади законодавства України про комунальну власність та розповіла про форми та методи її управління.

Віталія Повісьмак-Євмина, експертка з місцевого самоврядування східних територій Проєкту, зазначила роль взаємодії зацікавлених сторін у формуванні та реалізації публічної політики на місцевому рівні, представила інструменти та методи організації взаємодії між органами місцевого самоврядування, виконавчої влади, бізнесом та громадськими організаціями. Вона розповіла про засади антикорупційної політики у місцевому самоврядуванні, презентувала її стратегію та поділилась результатами впровадження антикорупційних інструментів.

Тетяна Мельник, експертка з питань відновлення муніципальної інфраструктури Асоціації міст України, розповіла учасникам про сутність та планування відновлення територіальних громад.

У межах дводенного тренінгу представники муніципалітетів відвідали й ознайомились з практикою організації роботи «VCENTRI HUB: Голосіїв» та «VCENTRI HUB: Оболонь».

«VCENTRI HUB» — відкритий громадський простір, у якому інститути громадянського суспільства мають змогу безкоштовно проводити воркшопи, тренінги, семінари та інші публічні заходи. Відкритий простір створений на базі КНП «Центр комунікації», пристосований для людей з інвалідністю та орієнтований на громадські організації, які мають бажання долучитись до стратегічно важливих питань міста.

Мирослава Смірнова, депутатка Київської міської ради, директорка Департаменту суспільних комунікацій Київської міської державної адміністрації, виступила з вітальним словом, розповіла про мережу громадських просторів та підкреслила ефективність функціонування таких майданчиків.

Дмитро Рубан, перший заступник директора Департаменту суспільних комунікацій Київської міської державної адміністрації, детально ознайомив з діяльністю «VCENTRI HUB», зокрема поділився практичними моментами у діяльності громадських просторів.

Поради від фахівців з «VCENTRI HUB» стали дуже корисними і цінними для представників 12 цільових муніципалітетів, адже в рамках проєкту «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів» (SRER), громади створюють у себе на місцях схожі простори.

Учасники заходу висловили вдячність Асоціації міст України та команді UNDP в Україні за підтримку громад, відзначили велику цінність проєкту SRER для кожного муніципалітету, для відновлення всієї України та за можливість обміну досвідом і отримання нових знань.

Після завершення тренінгу Олександр Слобожан та Мустафа Саіт-Аметов вручили представникам 12 муніципалітетів сертифікати про успішне завершення Навчальної програми для розвитку спроможності цільових муніципалітетів з реалізації заходів з відновлення та розвитку економічного потенціалу на місцевому рівні, яку розробила Асоціація міст України.

Нагадаємо, що Асоціація міст України є одним із партнерів проєкту SRER, який сприяє зміцненню спроможності муніципалітетів та місцевих проєктних команд в Україні. Окрім згаданої вище навчальної програми, Асоціація міст України надає консультативну та технічну підтримку муніципалітетам та партнерам проєкту на всіх етапах реалізації ініціатив (впровадження, моніторинг та звітування), а також після успішного втілення проєктів поширить ці кращі практики серед інших громад.

Проєкт SRER фінансується Урядом Німеччини через німецьку федеральну компанію Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH та впроваджується Програмою розвитку ООН (UNDP) в Україні. Він фокусується на підтримці швидкого відновлення економіки громад, зокрема, через відбудову й покращення інфраструктури, що має важливе значення до розвитку бізнесу, насамперед — малого та середнього.

Цей матеріал створено Стрийською міською радою в межах проєкту «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів» (SRER), що реалізується Програмою розвитку ООН (UNDP) в Україні за підтримки проєкту міжнародної співпраці ReACT4UA («Застосування та імплементація Угоди про асоціацію між ЄС та Україною у сфері торгівлі»), який фінансується урядом Німеччини і реалізується німецькою федеральною компанією Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH.

Чат-бот Гаряча лінія
Перейти до вмісту