Топ теми:

Про завершення 2021-2022 навчального року

19 Травня 14:45

Завершується 2021-2022 навчальний рік, який для усіх учасників освітнього процесу був непростим. Отож, виникає багато запитань від учнів, батьків, педагогічних працівників, директорів шкіл щодо дати закінчення навчання, оцінювання навчальних досягнень здобувачів освіти, здачі ЗНО та вступу до вищих навчальних закладів.

Насамперед МОН рекомендує закладам освіти самостійно визначити день закінчення навчальних занять. У Стрийській територіальній громаді керівниками закладів загальної середньої освіти прийнято рішення про те, що 2021-2022 навчальний рік завершується 24 червня.У нашій громаді навчання у школах відбувається у дистанційному форматі і до кінця навчального року ситуація не зміниться. Дата 24 червня не є випадковою, оскільки, статтею 10 Закону України «Про повну загальну середню освіту» передбачено, що освітній процес організовується у межах навчального року і триває не менше 175 навчальних днів. У зв’язку з тим, що учні перебували на карантині восени 2021 року, для них були продовжені канікули взимку 2022 року, саме 24 червня це і є 175 навчальних днів. Відомо, що 28.04.2022 року зареєстровано законопроект №7325, в якому пропонується зупинити положення статті 10 Закону щодо тривалості не менше 175 навчальних днів. Якщо таке рішення буде прийнято, то тоді навчальний рік завершиться у травні.

Яким чином відбуватиметься оцінювання навчальних досягнень здобувачів освіти? Під час оцінювання за 2 семестр рекомендовано зараховувати всі оцінки, які отримав/-ла учень / учениця незалежно від місця навчання: у закладі, де навчав(-ла)ся до російського вторгнення; у закладі, де навчається за місцем тимчасового перебування; у будь-якій іншій школі, яка здійснює очне, змішане чи дистанційне навчання або екстернат. Заклади освіти, у яких тимчасово навчались учні, можуть видавати їм інформаційні довідки про період навчання із зазначенням переліку предметів, тем та результатів оцінювання.Також згідно з рішенням педради оцінювання за 2 семестр учнів 5–8 і 10 класів може здійснюватися не за 12-бальною шкалою, а “зараховано”/”не зараховано” (у разі відсутності результатів оцінювання з об’єктивних причин, у тому числі якщо учні не мають можливості долучитися до навчання. До слова, понад 2000 наших школярів перебувають зараз за кордоном, навчаючись у закладах освіти Польщі, Німеччини, Італії, Чехії та інших Європейських країн, вони також долучаються до онлайн занять зі своїми вчителями. Більше 200 учнів, які є ВПО навчаються у ЗЗСО Стрийської громади.

Річне оцінювання МОН рекомендує проводити на підставі семестрових або скоригованих семестрових оцінок. У разі відсутності в тимчасово переміщених учнів з тимчасово окупованих територій задокументованих результатів оцінювання за І семестр, річні оцінки можна виставити за результатами 2 семестру. І навпаки: у разі відсутності результатів підсумкового оцінювання за 2 семестр, річне оцінювання можна провести за результатами 1 семестру, проте з урахуванням поточного оцінювання в 2 семестрі. Якщо після завершення навчання учень / учениця не отримав/-ла річних оцінок, він / вона має право до початку нового навчального року пройти річне оцінювання.

Запевняємо вас, що усі випускники 9,11 класів отримають випускні документи. Це стосується як ВПО, так і учнів, які зараз знаходяться за межами України. Загалом, цьогоріч 1046 школярам буде вручено свідоцтва про здобуття базової середньої освіти. Із них 90дітей отримають свідоцтва з відзнакою. Свідоцтво про здобуття повної загальної середньої освіти буде вручено 623 випускникам. 66 учнів буде нагороджено золотою медаллю, 21-срібною.

У зв’язку з воєнним станом учнів початкової та базової шкіл звільнили від державної підсумкової атестації. Зовнішнє незалежне оцінювання також скасували, замість нього буде проведено національний мультипредметний тест з трьох предметів: української мови, математики та історії. Український центр оцінювання якості освіти уже опублікував календарний план проведення національного мультипредметного тестування (НМТ), яке у 2022 році замінить зовнішнє незалежне оцінювання.

Тестування відбуватиметься в три сесії. Основна: 18 липня — 10 серпня; додаткова: 16 — 20 серпня; спеціальна: 12 — 16 вересня. Інформація про результати основної сесії НМТ за шкалою 100-200 балів буде розміщена на інформаційних сторінках учасників основної сесії тестування до 12 серпня, додаткової сесії — до 21 серпня, спеціальної — до 19 вересня.

На завершення, хочемо побажати нашим випускникам успіхів, а усім учням гарного відпочинку та надії на те, що новий навчальний рік розпочнеться святом Першого Дзвоника у мирній і незалежній Україні. Віримо у наші Збройні Сили і нашу Перемогу!

Управління освіти Стрийської міської ради

Чат-бот Гаряча лінія
Перейти до вмісту