Топ теми:

ОСОБЛИВОСТІ ВИКОРИСТАННЯ ПЕСТИЦИДІВ НА ПРИСАДИБНИХ ДІЛЯНКАХ

17 Березня 16:37

1.Приготування робочого розчину.

Насамперед, – для приготування робочого розчину потрібна чиста, прозора водопровідна або колодязна вода. Вода зі ставків містить багато мулистих часток, які зв’язують діючу речовину препарату та зменшують його ефективність. Спочатку необхідно приготувати маточний розчин в окремій тарі в об’ємі 1/3 від необхідного. Пакет препарату відрізають по верхньому краю. Сипучі препарати висипають в ємкість з водою для маточного розчину, рідкі препарати виливають в ємкість. Маточний розчин ретельно перемішують. Потім розчин переливають в оприскувач через спеціальне сито або марлю, доливають водою до потрібного об’єму.

2.Сумісність препаратів.

При проведенні обприскування рослин часто виникає потреба провести обробки проти декількох шкодочинних об’єктів (наприклад, фунгіцид та інсектицид). Для цього готують бакові суміші: в один об’єм води додають 2 або 3 препарати. Але спочатку потрібно попередньо зробити тест на сумісність в невеликих кількостях. Не бажано робити бакові суміші з препаратами, які містять мідь. Готовий робочий розчин необхідно використати в день приготування, суспензії – відразу після приготування.

3.Проведення обприскування.

Плодові дерева починають обприскувати з верхівки крони, поступово переходячи донизу. Робочим розчином необхідно покривати не тільки верхню, а й нижній бік листка. Розпилювач має бути на відстані 0,5м від оброблюваної поверхні. Обприскують поверхню листя рівномірно до появи першої великої краплі, яка не стікає. Овочеві культури, суницю, які знаходяться  під деревами і дозрівають, на час обробки закривають поліетиленовою плівкою. Не обробляють перед дощем або якщо на листі є роса. Кращий час для обприскування – вечірні години та рано вранці, коли понижена активність живих організмів у безвітряну суху погоду при температурі не більше +25градС. Не проводити обприскування під час цвітіння, для запобігання отруєнню бджіл та інших корисних комах.

Для правильного та безпечного використання засобів захисту рослин на присадибних та дачних ділянках слід дотримуватись основних правил:

1) обприскувати рослини, коли шкідник чи хвороба перебувають у найбільш вразливій  фазі (стадії). Для цього необхідно користуватися фенологічним календарем та вдатися до консультації спеціаліста;

2) використовувати тільки дозволені до застосування на присадибних ділянках препарати;

3) застосовувати препарати в оригінальних фірмових упаковках, що дасть змогу уникнути покупки фальсифікату;

4) під час роботи з препаратами забороняється курити, пити або вживати їжу;

5) дотримуватись загальних вимог індивідуального захисту, оберігати, згідно з рекомендаціями, домашніх тварин, бджіл та птицю під час роботи з засобами захисту рослин;

6) при потраплянні препарату на шкіру – зняти забруднений одяг, промити теплою водою з мило або слабким содовим розчином. При потраплянні в очі – ретельно промити їх великою кількістю води. При проковтуванні негайно звернутися до лікаря з упаковкою з-під препарату;

7) зберігати препарати в закритих оригінальних упаковках в добре вентильованому захищеному від сонця і вологи місці при температурі не нижче 0градС та не вище +25град С. Зберігати окремо від продуктів харчування, кормів і питної води. Не допускати можливості доступу до препаратів дітей та домашніх тварин.

4.Робота на площах, оброблених пестицидами.

Обробка вегетуючих рослин пестицидами повинна проводитися після завершення кожного етапу ручних робіт по догляду за ними. Проведення сільськогосподарських робіт на ділянках, де були застосовані пестициди, і допуск на них людей дозволяється тільки після закінчення строків, що ґарантують їх безпеку у відповідності до “Переліку пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні”, Додатків до «Переліку…», інструкцій з безпечного застосування пестицидів, регламентів зазначених в переліку Державних гігієнічних нормативів «Допустимі рівні вмісту пестицидів у сільськогосподарській сировині, харчових продуктах, повітрі робочої зони, атмосферному повітрі, воді водоймищ, ґрунті» та в доповненнях до нього. Ці строки регламентовані з урахуванням фізико-хімічних властивостей пестицидів, кумулятивних властивостей, токсичності, віддалених ефектів, стійкості в навколишньому середовищі, умов застосування, препаративних форм, видових особливостей рослин і фази їх розвитку, характеру робіт, що виконуються та інші. При цьому враховується (для кожного конкретного препарату) можливе надходження в зону дихання працюючих парів пестицидів або їх метаболітів, ґрунтового пилу, який містить токсичні речовини, резорбцію хімічних речовин крізь шкіру при контакті з рослинами, а також подразнюючу дію пестицидів.

Для обробки культур, при вирощуванні яких переважно використовується ручна праця, повинні в першу чергу застосовуватися малотоксичні та малолеткі пестициди.

Не допускається проведення ручних робіт після випадання дощу напередодні запланованого строку виходу на роботу і при температурі повітря вище 20градС. У цих випадках строки виходу збільшуються на одну добу, ручні роботи слід проводити після механізованого розпушування ґрунту.
Протягом доби забороняється проведення ручних робіт на ділянках, які межують з обробленими пестицидами полями. Зона санітарного розриву при цьому повинна складати при штанговому обприскуванні не менше 300 м, вентиляторному – 500 м, авіаційному – 1000 м (з урахуванням напрямку вітру).
Дотримання регламентів застосування пестицидів при проведенні заходів по захисту рослин від шкідливих організмів допоможе уникнути небезпечних ситуацій і ви зможете, в разі необхідності, попрацювати з пестицидами, не нашкодивши при цьому своєму здоров’ю.

Чат-бот Гаряча лінія
Перейти до вмісту