Топ теми:

Чи вигідно працедавцям офіційно оформляти трудові відносини?

17 Лютого 11:12

Усвідомлюючи важливість проблеми тіньової зайнятості, більшість працедавців ведуть діяльність у законодавчому полі. Але є й такі, що, намагаючись отримати якомога більший прибуток, ухиляються від сплати податків, використовують працю громадян без належного оформлення трудових відносин та пропонують виплату заробітної плати в конвертах.

Працедавці повинні усвідомлювати, що тимчасова вигода від тіньової зайнятості – це шлях в нікуди, позаяк тільки легальне працевлаштування співробітників  сприяє успішному веденню бізнесу. Адже офіційно оформлені працівники – це згуртований, злагоджений колектив надійних, творчих та ініціативних особистостей, що живуть інтересами компанії, дбають про її імідж, зацікавлені у зростанні прибутків і охоче вносять свою лепту у загальні результати розвитку фірми.

Керівникам підприємств слід пам’ятати й про інші переваги задекларованої праці. Приміром, до матеріальної відповідальності вони можуть притягнути тільки офіційно працевлаштовану особу, що відповідає за обслуговування коштів чи товарно-матеріальних цінностей.  Причому, у разі виникнення неприємних ситуацій, вони матимуть змогу відстоювати свої порушені права та законні інтереси у судовому порядку. Ще один плюс – дотримання працівниками виконавчої та трудової дисципліни, правил охорони праці та пожежної безпеки тощо.

До того ж тільки працедавці, що ведуть діяльність у правовому полі, мають змогу скористатися механізмом відшкодування витрат зі сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування за кожного офіційно працевлаштованого працівника або іншими державними програмами, які запроваджені урядом для збереження робочих місць, зокрема допомогою з часткового безробіття.

Нагадаємо, що нелегальне використання робочої сили є грубим порушенням чинного законодавства. Відтак юридичні та фізичні особи-підприємці, що практикують неофіційне працевлаштування, притягуються до відповідальності, сплачуючи штрафи. Із розмірами фінансових санкцій можна ознайомитися за посиланням: https://bit.ly/3qYsaiF

Чат-бот Гаряча лінія
Перейти до вмісту