Топ теми:

Офіційні трудові відносини для працівника є гарантією соціальних виплат

28 Квітня 11:25

У Стрийській ДПІ ГУ ДПС уЛьвівській області інформують, що підміна офіційних трудових відносин псевдопідприємництвом, коли працедавець пропонує найманому працівнику замість офіційного оформлення на роботу зареєструватися підприємцем є, насамперед, порушенням прав самого працівника. Працедавець у такий спосіб, зменшує для себе сплату податків та знімає з себе відповідальність за безпеку праці працівника, оскільки, згідно з чинним законодавством, ФОП самостійно провадить підприємницьку діяльність, а отже й сам несе відповідальність за усі дії та ризики.

Фахівці податкової служби наголошують, що відповідно до Податкового Кодексу України підприємець повинен звітувати про свою діяльність до контролюючих органів та сплачувати відповідні податки та збори, а також єдиний соціальний внесок. За несвоєчасне подання звітності чи несплачені податки передбачена відповідальність у вигляді штрафних санкцій та пені, за несплату податкових боргів підприємець відповідає особисто, в тому числі власним майном. У випадку розірвання так званих “трудових відносин”, процедура ліквідації ФОПа також cтане обов’язком працівника, який погодився на такі умови роботодавця.

В податковій службі застерігають найманих працівників від таких фіктивних трудових відносин та нагадують, офіційні трудові відносини для працівника є гарантією соціальних виплат у випадку втрати ним працездатності або ж нещасного випадку, також щорічної оплачуваної відпустки, та підставою для нарахування трудового стажу для отримання пенсійних виплат.

 

Стрийська ДПІ ГУ  ДПС у Львівській області

Чат-бот Гаряча лінія
Перейти до вмісту