Топ теми:

ДО УВАГИ СУБ’ЄКТІВ ГОСПОДАРЮВАННЯ ТА ЖИТЕЛІВ ТЕРИТОРІАЛЬНОЇ ГРОМАДИ!

28 Квітня 13:35

ЩОДО ЛЕГАЛІЗАЦІЇ ТОРГІВЛІ
ПІДАКЦИЗНИМИ ТОВАРАМИ

Здійснення суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі підакцизними товарами – це продаж пива, алкогольних напоїв, тютюнових виробів, промислових замінників тютюну та рідин, що використовуються в електронних сигаретах, безпосередньо громадянам.

Роздрібна торгівля алкогольними напоями або тютюновими виробами може здійснюватися лише за наявності у суб’єкта господарювання відповідної ліцензії, яка видається за місцем торгівлі суб’єкта господарювання терміном на один рік.

Відповідно до пункту 10 Порядку провадження торговельної діяльності та правил торговельного обслуговування на ринку споживчих товарів (затверджених постановою КМУ від 15.06.2006 № 833) суб’єкти господарювання повинні забезпечити розміщення ліцензії відповідно до встановлених законодавством вимог.

У додатку до ліцензії на роздрібну торгівлю алкогольними напоями або тютюновими виробами зазначається адреса місця торгівлі і вказуються перелік електронних контрольно-касових апаратів та інформація про них: модель, модифікація, заводський номер, виробник, дата виготовлення, фіскальні номери програмних реєстраторів розрахункових операцій; реєстраційні номери книг обліку розрахункових операцій, які знаходяться у місці торгівлі.

Серед підстав для анулювання ліцензії, зокрема, є:

встановлення факту торгівлі суб’єктом господарювання алкогольними напоями або тютюновими виробами без марок акцизного податку;

встановлення факту здійснення роздрібної торгівлі через реєстратори розрахункових операцій (книги обліку розрахункових операцій), які не зазначені в ліцензії.

Суб’єкти господарювання при здійсненні роздрібної торгівлі алкогольними напоями, тютюновими виробами зобов’язані застосовувати РРО та/або ПРРО в установленому Законом України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» від 06.07.1995 № 265/95-ВР порядку з обов’язковою видачею споживачу у паперовій та/або електронній формі фіскального касового чека на повну суму покупки.

Акцизний податок з роздрібного продажу пива, алкогольних напоїв сплачується в розмірі 5 відсотків від обсягу реалізації та зараховується до бюджету адміністративно-територіальної одиниці, на території якої розташовані пункти продажу підакцизних товарів. Крім цього, на основі даних реєстраторів розрахункових операцій здійснюється розподіл акцизного податку, отриманого від виробництва та імпорту тютюнових виробів в залежності від обсягів реалізації в роздрібній мережі.

Звертаємо увагу суб’єктів господарювання на встановлену законодавством відповідальність за повноту декларування акцизного податку з роздрібної торгівлі підакцизними товарами.

Працівники виконавчого комітету Стрийської міської ради проводять моніторинг території громади на предмет виявлення суб’єктів господарювання, які здійснюють торгівлю підакцизними товарами без наявності відповідних ліцензій на здійснення продажу алкогольних напоїв і тютюнових виробів та відповідно без сплати акцизного податку.

Активна позиція жителів громади щодо легалізації бізнесу відіграє важливу роль для забезпечення повноти наповнення бюджету громади від декларування та сплати акцизного податку.

Пам’ятайте, що саме фіскальний чек підтверджує факт легальності придбаної підакцизної продукції. Крім того, фіскальний чек приймається як доказ факту продажу у разі придбання споживачем товару неналежної якості.

Покупці можуть перевірити дійсність отриманих фіскальних чеків у реєстрі «Пошук фіскального чека». Даний сервіс працює на сайті ДПС у відкритій частині Електронного кабінету за посиланням https://cabinet.tax.gov.ua/cashregs/check.

Скарги про факти порушень у сфері роздрібної торгівлі підакцизними товарами (алкогольними напоями, тютюновими виробами) громадяни можуть скеровувати для відповідного реагування до Головного управління ДПС у Львівській області за адресою:
79026, м.Львів, вул.Стрийська, 35,
або на e-mail: lv.official@tax.gov.ua.

Інформаційний матеріал підготовлено
службою з питань торгівлі, побутового обслуговування
та захисту прав споживача
виконавчого комітету Стрийської міської ради

Чат-бот Гаряча лінія
Перейти до вмісту