Топ теми:

До уваги мешканців Стрийської ТГ!

27 Березня 9:15

Повідомляємо про те, що згідно протокольного рішення №14 від 21.03.2024р. Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при Стрийській РДА в Стрийському районі розпочинається проведення кампанії з пероральної імунізації диких м’ясоїдних тварин проти сказу. Визначена та затверджена площа, що підлягає охопленню кампанією, в межах Стрийської міської громади складає 402 кв. км.
Сказ – небезпечна інфекційна хвороба, на яку можуть хворіти теплокровні тварини (коти, собаки, сільськогосподарські та дикі тварини). В дикій природі сказ поширений серед лисиць, вовків, єнотів, куниць, борсуків, кажанів.
У хворих на сказ тварин змінюється поведінка. Дикі тварини втрачають страх, наближаються до людської оселі, нападають на домашніх тварин або на людей. Хворі домашні тварини можуть бути неспокійними або пригніченими, відмовляються від їжі та води, кусають, дряпають хазяїв, нападають на інших людей.   Хворі на сказ тварини небезпечні вже до початку прояву захворювання. Ось чому небезпечними можуть бути навіть здорові на вигляд тварини. Збудник сказу (вірус) знаходиться в слині хворої тварини. Небезпечними можуть бути не тільки укуси, але й заслинення та подряпини. З місця пошкодження по нервовій тканині вірус просувається до головного мозку, де вражає важливі життєві центри, що призводить до загибелі.  У тварин прихований період захворювання триває 7-8 днів (у людини – до 1 року). Необхідно уникати небезпечних контактів з дикими та бездоглядними тваринами. Важливо виконувати Правила утримання тварин: вигулювати собак тільки на повідках, в намордниках, у сільській місцевості – тримати на прив’язі або у вольєрах.
При появі скаженої тварини треба негайно сповістити заклади санітарно-епідеміологічної, ветеринарної служби та виконком Стрийської міської ради.

Чат-бот Гаряча лінія
Перейти до вмісту