Топ теми:

Днями минуло 140 років з дня народження видатного українця, уродженця нашого міста отця Андрія Бандери

20 Грудня 11:38

Ім’я його сина – Степана стало символом боротьби за свободу і відоме на увесь світ. Про батька ж говорять хіба історики та духовенство.

 

Постать отця Андрія мала надзвичайно вагомий слід в історії визвольного руху. Священник УГКЦ, капелан УГА, депутат місцевого сейму в Станіславові, прогресивний політик, що став одним із творців української влади після Листопадового зриву, як посол голосував за злуку УНР і ЗУНР, громадський діяч, член наукового товариства ім.Т.Шевченка. Саме отець Андрій і Степан Бандери стали засновниками культу вшанування полеглих воїнів, за що, власне, і були вперше заарештовані.

 

Отець Андрій з дружиною виховали семеро дітей націоналістів (восьме дитя померло немовлям), які загинули або постраждали від трьох окупаційних режимів – польського, німецького та московського. Розстріляли о.Андрія Бандеру московити 10 липня 1941 року.

 

У Стрийському музеї-садибі родини Бандерів відбулася панахида, а також молодший науковий працівник музею Володимир Ханас розповів про життєвий шлях видатного земляка. Знаймо наших! Наш святий обов’язок продовжити і завершити їх боротьбу!

Чат-бот Гаряча лінія
Перейти до вмісту