Топ теми:

Деякі нюанси реєстрації та отримання послуг у службі зайнятості

21 Квітня 13:07

Як зазначено у Порядку реєстрації, перереєстрації безробітних та ведення обліку осіб, які шукають роботу, що затверджений постановою Кабінету Міністрів Українивід 19.09.2018 № 792, для взяття на облік й отримання послуг в службі зайнятості особа повинна подати паспорт, ідентифікаційний код, документ про освіту (за наявності), трудову книжку (цивільно-правовий договір чи документ, який підтверджує припинення останнього виду зайнятості). Водночас особи з інвалідністю – копію довідки до акта огляду медико-соціальною експертною комісією, а також у разі наявності – індивідуальну програму реабілітації.

Що ж робити тим, у кого нема трудової книжки, вона загублена, знищена чи залишилася у працедавця, з яким через війну не припинені трудові відносини?

У статті 23 згаданого вище Порядку зазначено, що відсутність на дату прийняття рішення про надання статусу безробітного обумовленого переліку документів є підставою для відмови особі у наданні статусу безробітного. Однак при цьому клієнт не позбавленийправа отримувати в службі зайнятості соціальні послуги, зокрема й шукати за допомогою фахівців прийнятні варіанти роботи.

Якщо в особи є паспорт громадянина Україниабо інший документ, що посвідчує особу та підтверджує громадянство України, довідка про присвоєння реєстраційного номера облікової картки платника податків, вона інформує працівника центру зайнятості про отриману освіту, досвід роботи, зайнятість або перебування у трудових відносини, отримує допомогу у працевлаштуванні й обліковується як шукач роботи (трудову книжку подавати не обов’язково).

Однак трапляються ситуації, коли відвідувач не має можливості подати навіть паспорт і довідку про присвоєння реєстраційного номеру. Такі особи мають право тільки на отримання інформації про послуги, що надаються державною службою зайнятості. Однак при цьому особі необхідно враховувати, що її працевлаштування можливе лише за умови подання кадровій службі фірми чи компанії документів з персональними даними.

І ще одна важлива річ: будь хто може шукати роботу й без безпосереднього звернення до підрозділів служби зайнятості. Для цього слід скористатися веб-сторінкою Державного або Львівського обласного центру зайнятості (https://dcz.gov.ua/ або https://lviv.dcz.gov.ua/ ), профілем «Львівська обласна служба зайнятості» у соціальній мережі «Фейсбук» (https://bit.ly/3pZJ7IC) або телеграм-каналом ДЦЗ: «Робота зараз: Державна служба зайнятості» (https://t.me/worknowdcz).

Більше інформації про обслуговування клієнтів під час війни – за посиланням: https://bit.ly/3DpgV7m .

 

Чат-бот Гаряча лінія
Перейти до вмісту