Топ теми:

В Україні відновлено процедуру оцінки відповідності критеріям репрезентативності сторін соціального діалогу

11 Листопада 9:59

27 жовтня 2022 року набуло чинності Розпорядження Національної служби посередництва і примирення “Про відновлення процедури оцінки відповідності критеріям репрезентативності (підтвердження репрезентативності) суб’єктів сторін профспілок та організацій роботодавців у 2022 році”.

В умовах воєнного стану, у зв’язку з відсутністю статистичної інформації та, як наслідок, неможливістю здійснювати оцінку відповідності критеріям репрезентативності, Національною службою посередництва і примирення у липні цього року було прийнято рішення про продовження дії свідоцтв про відповідність критеріям репрезентативності на всіх рівнях на період дії воєнного стану та протягом 6 місяців з дня його припинення або скасування.

На сьогодні Державною службою статистики України оприлюднена статистична інформація, яка дає можливість відновити процедуру оцінки відповідності критеріям репрезентативності (підтвердження репрезентативності) суб’єктів сторін профспілок та організацій роботодавців.

Серед основних принципів, відповідно до яких здійснюється соціальний діалог, Законом України “Про соціальний діалог в Україні” визначено принцип репрезентативності і правомочності сторін та їх представників. Тому, згідно зі стеттею 4 зазначеного Закону для участі у колективних переговорах з укладення колективних договорів і угод, тристоронніх або двосторонніх органах соціального діалогу та у міжнародних заходах склад суб’єктів профспілкової сторони та сторони роботодавців на національному, галузевому та територіальному рівнях визначається за критеріями репрезентативності.

Таким чином, відповідно до Законів України “Про порядок вирішення колективних трудових спорів (конфліктів)”, “Про соціальний діалог в Україні”, здійснюючи свої функції з посередництва у вирішенні колективних трудових спорів, сприяння поліпшенню трудових відносин, запобігання виникненню конфліктів, Національна служба посередництва і примирення продовжить у встановленому порядку проводити процедуру оцінки відповідності критеріям репрезентативності (підтвердження репрезентативності) суб’єктів сторін профспілок та організацій роботодавців.

Інформація про діяльність Національної служби посередництва і примирення та її відділення в Львівській області розміщена на офіційному сайті Національної служби посередництва і примирення www.nspp.gov.ua та у соцмережі Facebook https://www.facebook.com/profile.php?id=100086943761496.

За додатковими роз’ясненнями та консультаціями з питань законодавства про працю та законодавства про порядок вирішення колективних трудових спорів (конфліктів) звертатись до відділення Національної служби посередництва і примирення в Львівській області за тел. (032) 299-93-15, 261-10-82, електронна пошта: lvivnspp@ukr.net.

Чат-бот Гаряча лінія
Перейти до вмісту