Топ теми:

Відповіді на запитання, які часто задають мешканці, що користуються централізованим опаленням або від’єднані від централізованого опалення

1 Лютого 14:53
  1. Чи зросли тарифи на теплову енергію?

 

Ні!Для розрахунку за послугу з постачання теплової енергії для населення в опалювальному сезоні 2022/2023 рр підприємство застосовує тариф, затверджений рішенням виконавчого комітету Стрийської міської ради №  267 від 20.11. 2018 року, а саме 1861,72 грн за 1 Гкал. В період 2019-2020 рр., 2020-2021рр, 2021-2022 рр., 2022-2023 рр. діяла заборона на підняття тарифів.

 

  1. Що таке плата за абонентське обслуговування ?

 

В індивідуальному договорі, відповідно до  частини 1 ст. 1 ЗУ «Про житлово- комунальні послуги» та п.33 Правил надання послуг з постачання теплової енергії,  передбачена щомісячна плата за абонентське обслуговування. Абонентська  плата  включає  такі витрати: здійснення розподілу обсягу спожитих послуг  між споживачами (зняття показів теплового лічильника, розподіл спожитих Гкал між абонентами; друк інформаційних повідомлень), оплата банківських послуг, нарахування та стягнення плати за спожиті послуги; заробітна плата обслуговуючого персоналу та нарахування єдиного соціального внеску на зарплату; обслуговування та заміна вузлів комерційного обліку теплової енергії (у разі їх наявності), господарські витрати (електроенергія, заправка картриджів, обслуговування комп’ютерів, канцелярські витрати, надання різних довідок).

Плата за абонентське обслуговування нараховується всім споживачам. Споживач не звільняється від плати за абонентське обслуговування у разі відсутності фактичного споживання ним послуги або у разі відключення (відокремлення) його квартири або нежитлового приміщення від мереж (систем) централізованого теплопостачання.

Плата за абонентське обслуговування затверджується внутрішнім наказом по підприємству та визначається виконавцем комунальних послуг за їх фактичними витратами у розрахунку на 1 абонента/місяць. Тобто плата за абонентське обслуговування розраховується не за обсяги спожитих послуг, а в розрахунку на 1 абонента та виставляється, як окремий платіж.

Згідно з Постановою Кабінету України «Про встановлення граничного розміру плати за абонентське обслуговування у розрахунку на одного абонента для комунальних послуг, що надаються споживачам багатоквартирних будинків за індивідуальними договорами» від 21.08.2019 р. № 808, держава регулює її граничний рівень, який з 01.12.2022 року становить 39,47 грн на 1 абонента в місяць.

Наказом № 42  від 14.12.2021 року по підприємству «Стрийтеплоенерго» встановлено плату за абонентське  обслуговування з 01.01.2022 року і для споживачів послуг КП «Стрийтеплоенерго» у розрахунку на один особовий рахунок вона становить

-18,70 грн/місяць з ПДВ, за наявності в будинку вузла комерційного обліку теплової енергії ( входить плата за повірку теплових лічильників);

-13,51 грн/місяць з ПДВ, за відсутності вузла комерційного обліку теплової енергії.

 

  1. На основі чого проводиться щомісячне нарахування за теплову енергію , чи враховуються періоди відключення електричної енергії?

 

77% (153 буд.) житлових будинків розраховуються по показах загальнобудинкових теплових лічильників. При відсутності електроенергії  на котельні тепло не подається і покази теплового лічильника не змінюються.

23% (46 буд.)житлових будинків – розрахунковим методом ( з врахуванням теплового навантаження, середньої температури за місяць, кількості днів подачі тепла). Відсутність електричної енергії на котельні фіксується приладами обліку погодинно і вони не враховуються при нарахуваннях. З 46 будинків у 20 будинках є теплові лічильники, які неповірені. Після повірки коштами власника (співвласників) будівлі, підприємтсво готове взяти дані лічильники на обслуговування.

 

  1. Чи нараховує КП «Стрийтеплоенерго» крім показів теплового лічильника додаткові нарахування за загальнобудинкові потреби на опалення?

 

Ні, не нараховує.

 

  1. Що таке розподіл теплової енергії ?

 

Береться теплова енергія, яку споживбудинок по показах загальнобудинкового теплового лічильника за місяць (або розрахунковим методом) і ділиться між всіма власниками (співвласниками) приміщень будівлі (незалежно приєднані чи відокремлені ці приміщення від системи централізованого опалення ) відповідно до затвердженої методики.

 

  1. Що помінялось у методиці розподілу теплової енергії за останні опалювальні періоди?

 

До 01.01.2022 року Методика розподілу булла такою: брали споживання теплової енергії за місяць, віднімалась частина теплової енергії, яку мали платити абоненти, що від’єднались від централізованого опалення (згідно з розроблених проєктів на  відключення приміщень від централізованого опалення), а решта Гкал ділилась про порційно опалювальній площі для тих абонентів, які користуються централізованим опаленням.

У проєктах на від’єднання від централізованого опалення враховувалась тільки та теплова  енергія, яка йшла на обігрів місць загального користування від нагрівальних приладів. Мешканці, які від’єдналися від централізованого опалення до 2004 року взагалі не платили за місця загального користування ( МЗК), так як на той період не вимагались проєкти на від’єднання.

22.11. 2018 року Мінрегіон України своїм наказом №315 затвердив Методику розподілу між споживачами обсягів спожитих у будівлі комунальних послуг. В ній дані проєктів на від’єднання від системи централізованого опалення (кількість Гкал) до уваги не беруться і нарахування по них не проводяться. Введено поняття :місця загального користування і допоміжні приміщення.

Місця загального користування ( МЗК) – загально доступні місця у будинку (загальний коридор, сходова клітка і т.д.).

Допоміжні приміщення – приміщення, призначені для забезпечення експлуатації будинку та побутового обслуговування його мешканців ( горища, підвали, шахти, машинні відділення ліфтів, комори і інші підсобні технічні приміщення).

 

Згідно з Методикою:

– нарахування за місця загального користуванні і допоміжні приміщення розподіляється між усіма приміщеннями, які є самостійними об’єктами нерухомого майна (незалежно приєднані чи відокремлені ці приміщення від системи  центрального опалення).

– у разі відсутності вузлів розподільного обліку у  МЗК та допоміжних приміщеннях будівлі, обсяг теплової енергії, витрачений на опалення МЗК та допоміжних приміщень будівлі, визначався як частка від загального обсягу спожитої теплової енергії на опалення будівлі (по показах теплового  лічильника чи розрахунковим  методом) і становили :

двоповерхова будівля – 18%, трьохповерхова – 16%, чотирьохповерхова- 14%, п’ятиповерхова – 12%, дев’ятиповерхова- 10%.

Наприклад: чотирьохповерховий будинок по лічильнику спожив 4 Гкал тепла за місяць. 14% від 4 Гкал становлять 0,56 Гкал. Тоді 0,56 Гкал розподілялися між усіма приміщеннями, які є самостійними об’єктами нерухомого майна, решта – 3,44 Гкал,  ділились на приміщення, що користуються центральним опаленням пропорційно площі.

Ця методика діяла з 1.01.2022 року до кінця опалювального періоду.

28.01.2022 року внесено зміни до вищевказаної Методики, в якій передбачено збільшення загальнобудинкових нарахувань. Тепер введено новий термін  «загальнобудинкові потреби на опалення», у які входять : витрати  на опалення місць загального користування та допоміжних приміщень, функціонування внутрішньобудинкових систем опалення будинку. Обсяг теплової енергії на забезпечення функціонування внутрішньобудинкової системи опалення – це втрати теплової енергії в трубопроводах та в обладнанні внутрішньобудинкової системи опалення поза межами опалюваних приміщень, опалювальних МЗК та допоміжних приміщень.

Згідно з розділу ІV п.8 Методики: «у разі  відсутності даних щодо площ МЗК та допоміжних  приміщень та/ або даних щодо трубопроводів  внутрішньобудинкової системи опалення у підвалах та на горищах, то обсяг теплової енергії, витрачений на загальнобудинкові потреби опалення, може бути визначений спрощено, як частка від загального обсягу споживання теплової енергії на опалення будівлі :

для 1-5 поверхової будівлі – 25%, для 6-10 поверхової будівлі – 20 % від загального нарахування». Наприклад : 4-ох поверховий будинок спожив 4 Гкал по лічильнику за місяць, з них 3 Гкал ділитимуться на приміщення, що користуються центральним опаленням пропорційно площі, а 1Гкал  (25 %) розподілялися між усіма власниками (співвласниками) приміщень.

Ці зміни діють з початку опалювального періоду 2022-2023 рр.

У Методиці також вказано п.11 : «якщо проектом на будівлю було передбачено встановлення приладів опалення у МЗК та допоміжних приміщеннях, але вони були демонтовані, то для забезпечення нормативної температури у цих приміщеннях такі прилади опалення повинні бути відновлені власником будинку»;

п.5-6 : « у разі відсутності проектних даних на будівлю обсяг теплової енергії, витрачений на загальнобудинкові потреби опалення будівлі може визначатися за результатами енергоаудиту»;

п.12 « обсяг теплової енергії, витрачений на загальнобудинкові потреби опалення будівлі, розприділяється між усіма власниками (співвласниками) приміщень будівлі (включаючи приміщення з індивідуальним опаленням) пропорційно до загальних площ їх житлових/нежитлових приміщень.

 

  1. Власник будинку склав акт про те, що на сходових клітках демонтовані нагрівальні прилади, чи має КП «Стрийтеплоенерго» зняти (зменшити) нарахування на загально будинкові потреби опалення?

 

Згідно з Методики розподілу перерахунок може проводитись тільки за результатами даних енергоаудитної організації. Загальнобудинкові потреби на опалення (див. визначення) включають набагато ширше поняття ніж сходова клітка. Крім того, підтримання температури на сходовій клітці відбувається не тільки через опалювальні пристрої, а також за рахунок теплопередачі крізь огороджувальні конструкції житлових приміщень. Надаючи акт про відсутність нагрівальних приладів, власник будинку грубо порушує правила вищевказаної Методики, Правила надання послуг з постачання теплової енергії , будівельні правила і т.д., так як зобов’язаний відновити демонтовані нагрівальні прилади.

КП «Стрийтеплоенерго» не є енергоаудитною  організацією. Енергоаудит  проводиться за кошти зацікавленої сторони. Згідно роз’яснення Мінрегіону та Постанови Верховного суду: самовільне відключення від мереж централізованого опалення не є підставою для звільнення від оплати за послуги теплопостачання.

 

8.Чи КП «Стрийтеплоенерго» має додаткові вигоди від впровадження вищевказаної Методики розподілу?

 

Ні, не має. КП «Стрийтеплоенерго» проводить загальне нарахування на будинок по показах теплового лічильника (розрахунково при відсутності лічильника). Із-за неправильного трактування Методики розподілу маємо постійні скарги як від мешканців, що користуються централізованим опаленням, так і від тих, що від’єдналися від централізованого опалення.

Вигоду мають ті абоненти, які користуються централізованим опаленням, бо суттєво зросла частка теплової енергії від загального нарахування на будинок , яку оплачують абоненти, що від’єдналися від централізованого опалення.

 

  1. За чиї кошти встановлюється тепловий лічильник?

 

Згідно з ЗУ «Про комерційний облік» від 22.06.2017 № 2119- VIII за кошти власників (співвласників) будівлі. Органи місцевого самоврядування також можуть виділяти кошти на оснащення вузлами комерційного обліку будівель.

 

  1. На основі яких даних КП «Стрийтеплоенерго» проводить нарахування?

 

Всі дані щодо площ, які опалюються і не опалюються, власників приміщень і т.д. надає власник будинку. Дані  показників загальнобудинкового теплового лічильника знімаються:

 

  1. дистанційно – якщо лічильник обладнаний функцією дистанційної передачі даних ;
  2. представниками КП «Стрийтеплоенерго» при участі уповноваженого від будинку. З даними про показники можна ознайомитись на сайті КП «Стрийтеплоенерго»: strteplo.lviv.ua.
  3. за збереження цілісності вузла обліку теплової енергії і цілісності пломб теплового вузла відповідає власник будинку. Ключ від приміщення, де знаходиться тепловий вузол є в уповноваженого від будинку.

На загальнобудинкові витрати і плату за абонентське обслуговування розраховуються пільги і субсидії.

Чат-бот Гаряча лінія
Перейти до вмісту