Топ теми:

Філія “Стрийський вагоноремонтний завод” про правила безпеки громадян на залізничній колії

2 Листопада 14:50

Основні правила безпеки для громадян на залізничній колії включають наступне:
• Не перетинайте залізничні колії в місцях, де це заборонено, або безпосередньо перед приближенням потягу.
• Використовуйте пішохідні або автомобільні переїзди для безпечного переходу через залізницю.
• Пам’ятайте, що потяги рухаються швидко і мають велику масу, тому навіть при екстерному гальмуванні до повної зупинки поїзд проходить щонайменше 800-1600 метрів.
• Завжди слідкуйте за своїми дітьми та дбайте про їхню безпеку біля залізниці.
• Ніколи не сідайте на залізничні шпали, а також не залишайте предмети на коліях.
• Уникайте стояти занадто близько до колій під час очікування потягу.
• Будьте обережні, коли перетинаєте залізницю під час руху пасажирського або вантажного потягу.
• Не перетинайте колії на червоне світло, якщо є залізничні сигнали, і слідкуйте за залізничними сигналами і бар’єрами.
• Не робіть фотографії або відео на залізничних коліях, це може бути надзвичайно небезпечним.
• Завжди дотримуйтесь інструкцій та попереджень, наданих на залізничних станціях та переїздах.
Ці правила є важливими для забезпечення безпеки на залізничній колії.

Залізничники наголошують: знання та дотримання правил поведінки на залізничному транспорті – запорука безпеки кожного.

Залізниця – зона підвищеної небезпеки. Через необережність та нехтування правилами поведінки на залізничному транспорті щороку на залізниці зростає рівень невиробничого травматизму (травмування сторонніх осіб, які перебували на об’єктах магістралі). Особливе занепокоєння викликає той факт, що серед травмованих і загиблих кожна десята особа – дитина віком до 16 років.

Найчастіше причинами нещасть стають поспіх та неуважність самих потерпілих. Особливо це стосується тих, хто під час перетину колій розмовляє по мобільному телефону або прослуховує музику через навушники. У зв’язку із застосуванням безстикової колії на залізничному транспорті, більш вдосконалених, модернізованих локомотивів, а також вагонів побудованих за новими технічними умовами із застосуванням неметалевих матеріалів, в рази зменшується шум при проходженні рухомого складу, тому ж самі люди наражають себе на небезпеку.

Прагнучи скоротити шлях, заощадити хвилину-другу, переходять залізничну колію в невстановлених для цього місцях. Деякі з них відбуваються травмами, а інші  платяться життям. Чимало ще й є ризикуючи стрибати  з поїзду на ходу – травмуються та гинуть.

Щоб зменшити кількість невиробничого травматизму, вживаються профілактичні заходи. З-поміж них – роз’яснювальна робота за допомогою гучномовців у поїздах, на платформах, проведення бесід та лекцій на підприємствах, в навчальних закладах.

Мабуть не усі громадяни знають про те, що гальмівний шлях поїзда в середньому становить близько 800 метрів. Поїзд зі швидкістю 100 км/год за 1 секунду долає 30 метрів, а пішоходу, потрібно не менше 5 секунд, для того, щоб перейти через колію. Тому залізничники наголошують – краще запізнитися на 5 хвилин, аніж на усе життя.

Для збереження життя та здоров’я необхідно дотримуватися нескладних правил поведінки, а саме:

  1. Дотримуйтесь правил особистої безпеки при переході через залізничні колії та знаходженні поблизу них. Пам’ятайте, що залізниця є зоною підвищеної небезпеки і зупинити одразу поїзд неможливо – навіть при екстреному гальмуванні до повної зупинки поїзд по інерції проходить щонайменше 800 – 1600 метрів.
  2. При переході через залізничні колії користуйтесь перехідними мостами або спеціально передбаченими для цього переходами.
  3. Не дозволяйте дітям ходити або знаходитися на залізничних коліях без супроводу дорослих.
  4. Обходьте рухомий склад, який стоїть, на відстані не менше 5 метрів.
  5. Не перелазьте під вагонами.
  6. Будьте уважні на вокзалах, особливо при значному скупченні поїздів.
  7. При поїздці в поїзді не висовуйтесь з вікон і не викидайте сторонні предмети.
  8. Завчасно робіть посадку і своєчасно висадку із вагону – і тільки при повній зупинці поїзда.

Суттєве зменшення кількості випадків невиробничого травматизму на залізниці залежить від дисципліни пасажирів, іншого виходу у наших життєвих реаліях поки що немає.

Ні для кого не є таємницею, що й залізничний переїзд те ж є місцем підвищеної небезпеки. Чітке дотримання Правил дорожнього руху – запорука життя людей, як тих хто їде автотранспортом, та і тих хто прямує поїздом.

Отже, ще раз нагадуємо: перш ніж перейти залізничні колії, впевніться, що на них немає рухомого складу. Варто пам’ятати недбалим за власне життя людям: залізниця – не вбивця, але ніякі заходи не зможуть зберегти будь-кого від власної безвідповідальності.

 

 

Чат-бот Гаряча лінія
Перейти до вмісту