Топ теми:

Сьогодні минає 105 років з часу трагічної смерті о.Остапа Нижанківського

22 Травня 13:33

22 травня 1919 року він був розстріляний без суду польськими жандармами, які прибули з іншого міста.
Отець Остап Нижанківський народився у Стрию 1863 року і став одним із творців відродження нашого міста. Отець, композитор, який здійснював активну просвітницьку, душпастирську, громадську діяльність. У його біографії легендарна молочарська корпорація «Маслосоюз», перша у Стрию банківська установа «Задаткова каса». Саме він став ідейним провідником Січових Стрільців і саме він написав текст присяги січовикам, які присягали на вірність України у Стрию. Був членом парламенту ЗУНР та очільником Стрийської Повітової ради.
Похований Остап Нижанківський в старій частині Стрийського цвинтаря. В його честь названа одна з центральних вулиць міста Стрия та музична школа.
Отець Мирон Гринишин, заступниця міського голови Христина Грех та представники управління культури, молоді та спорту помолилися на могилі, де поховані о.Остап та його дружина Олена. А також поклали квіти та запалили свічки.
До слова, з нагоди 105 роковин трагічної смерті о.Остапа Нижанківського у с.Завадів 26 травня о 12.30 відслужать поминальну панахиду біля його пам’ятника. Також 2 червня у Народному домі с.Завадів відбудеться урочиста академія. Початок о 14.00.

Чат-бот Гаряча лінія
Перейти до вмісту