Топ теми:

Сьогодні згадуємо видатну уродженку нашого міста ОЛЬГУ ІЛЬКІВ

21 Червня 11:56

ОЛЬГА ІЛЬКІВ – легендарна зв’язкова, що вчила не поступатися свободою своєї Батьківщини.

Сьогодні згадуємо видатну уродженку нашого міста, зв’язкову Романа Шухевича, поетесу ОЛЬГУ ІЛЬКІВ. Вона народилася 21 червня 1920 року у Стрию і померла на 102 році життя 6 грудня 2021 року. Її життя було сповнене випробовувань та боротьби. В молодому віці вступила в ОУН, брала участь в жіночому підпільному націоналістичному русі та конспірації головного командира УПА.

Відбула ув’язнення в ГУЛАГу 14 років, у неї відібрали дітей, вона зазнавала тортур, але залишилась вірною ідеї. Після проголошення Незалежності про Ольгу Ільків дізналась Україна. Відважна жінка ділилась спогадами, давала інтерв’ю, у поважному віці відвідувала різні заходи, щоб підтримувати боротьбу нового покоління українців. За життя видала збірку віршів з ув’язнення «У тенетах двох «закриток», авторка славнозвісного «Повстанського танго».

https://youtu.be/2Gu0GTavEp8

“Герой – це український цілий народ, я так вважаю. А я йшла на те, щоби боротися за Україну. Радість боротьби, що я посуваюся хоч на крок ближче до свободи, то мені давало сили. Я була між тими, які здобували самостійність України… І я вважаю, що націоналізм є потрібний українському народові. Тільки націоналізм дає право народові мати свої звичаї, свою культуру, своє обличчя, жити своїм історичним життям, зв’язувати своє сучасне з минулим і з майбутнім…

Я є націоналістка і націоналісткою помру. І найкращий приклад того, що я до останньої хвилини життя борюся”. “Мене зробили героїнею і нема на те ради. Але я кажу, що всі ви є герої, всі ви можете робити те саме, що і я. Робіть! Бо це наша спільна справа”.

Ольга Ільків

Чат-бот Гаряча лінія
Перейти до вмісту