Топ теми:

Отаман Симон Петлюра у 1919 р. був гостем у Стрию

26 Лютого 16:33

Сьогодні, 26 лютого, згадуємо непересічну подію, яка відбулася у нашому місті цього дня 1919 року.
Отаман Українського війська, видатний військово-політичний діяч, державотворець Симон Петлюра відвідав Стрий.

 

Дорогою зі Станіславова до Ходорова, де мала відбутися зустріч з європейською місією, Петлюра здійснив планову зупинку у Стрию. Зустріли його зі всіма військовими почестями на Стрийському вокзалі. Завчасно на цю подію з’їхалися делегати з цілого корпусу Галицької армії. Кожен з комендантів вітався та представлявся словами «Батьку отамане!», а будинки поруч були прикрашені синьо-жовтими прапорами, у вікнах, за спогадами очевидців, були написи: «Хай живе отаман Петлюра». Після цього стрияни провели Петлюру до Народного дому, де відбулася вистава «Наталка Полтавка». Були ще і військово-політичні зустрічі, рішення, урочиста вечеря, де Петлюра окремо відзначив героїзм Січових Стрільців і була спільна «Ой у лузі червона калина».

 

Для тогочасних стриян приїзд Петлюри – це була визначна подія. Вшановували його постать тут і у річниці загибелі отамана.

 

Вже значно пізніше радянська влада будуватиме пропаганду і приписуватиме «зраду» всеукраїнському революційному руху, який очолив Симон Петлюра. Але це вже інша історія.

 

Пишаємось унікальним спомином і бережемо пам’ять!

Чат-бот Гаряча лінія
Перейти до вмісту