До уваги керівників підприємств торгівлі та громадського харчування!
РЕКОМЕНДАЦІЇ ЩОДО НЕДОПУЩЕННЯ ЗАГОСТРЕННЯ ЕПІДЕМІОЛОГІЧНОЇ СИТУАЦІЇ
За даними Львівського обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ України, в області зареєстрували інтенсивне зростання захворюваності населення на гострі респіраторні вірусні інфекції. Перевищено епідемічний поріг.
З метою недопущення загострення епідеміологічної ситуації щодо захворюваності на грип та ГРВІ, враховуючи негативну динаміку захворюваності, пропонуємо керівникам підприємств торгівлі та громадського харчування вжити заходів:
– не допускати до роботи працівників з симптомами грипу та ГРВІ (підвищення температури тіла, кашель, нежить, тощо) з наданням рекомендації звернутись до сімейного лікаря;
– дотримання працівниками правил респіраторної гігієни та етикету кашлю, а саме прикриття носу та ротової порожнини під час кашлю та чхання паперовою серветкою чи згином ліктя;
– дотримання соціальної дистанції не менше 1 метра (збереження простору між людьми)
для запобігання утворення черг в місцях масового перебування або скупчення людей;
– використання засобів індивідуального захисту органів дихання (захисних масок)
працівниками, які безпосередньо контактують з відвідувачами (касири, консультанти, продавці, офіціанти тощо), та для груп медичного ризику з наявністю супутніх захворювань (онкологія, цукровий діабет, бронхіальна астма, зниження імунітету, ожиріння, тощо), вік понад 60 років, вагітні, тощо, а також особами з симптомами грипу та ГРВІ;
– створення умов та дотримання працівниками і відвідувачами правил особистої гігієни – миття рук в проточній воді з рідким милом, обробка рук антисептичними засобами, серветками;
– для зменшення передачі вірусів грипу проводити щоденне вологе прибирання протягом дня та в кінці робочої зміни усіх приміщень з використанням мийних та дезінфекційних засобів, здійснювати дезінфекцію висококонтактних поверхонь (дверні ручки, прилавки, ваги для зважування продуктів, на лініях самообслуговування – підноси, столи, термінали самообслуговування, ручки візків та корзинок для продуктів, дверцята та ключі від камер схову особистих речей, тощо);
– забезпечити дотримання повітряно-температурного режиму та роботу систем вентиляції
в робочих приміщеннях, торгових та обідніх залах;
– забезпечити персонал одноразовими рукавичками для проведення відпуску нефасованих готових до споживання харчових продуктів, кулінарних виробів;
– забезпечити осіб, які працюють на відкритому повітрі, теплим одягом та приміщеннями для обігріву;
– рекомендувати працівникам проведення вакцинації проти грипу.
Інформаційний матеріал підготовлено
службою з питань торгівлі, побутового обслуговування
та захисту прав споживача виконавчого комітету Стрийської міської ради