Топ теми:

22 червня в Україні День скорботи і вшанування пам’яті жертв війни

21 Червня 14:07

Відзначають День скорботи і вшанування пам’яті жертв війни традиційно у день початку німецько-радянської війни, яка забрала життя кожного п’ятого українця. Стрийська тюрма – одна із багатьох свідків злочинів радянської влади. Побудована в кінці ХІХ століття, як тюрма для кримінальних злочинців, вже з 1920- х років наповнюється й політичними в’язнями – борцями за українську державу.

Прихід більшовиків, каральних органів НКВД спричинив масові арешти та депортації населення Стрийської округи протягом 1939-1941 рр. В репресивну машину потрапили громадські діячі, адвокати, судді, вчителі, заможні селяни та інші вороги радянської держави. Розстріли у в’язниці розпочалися ще з лютого 1940 р. Та найбільш масове вбивство ув’язнених відбулося 22-30 червня 1941 року.

1 липня 1941 року стрияни виявили на території тюрми кілька сотень понівечених людських тіл. Згідно з розсекреченим документом в Стрийській тюрмі було закатовано 1101 людину. У 2005 році на території колишньої тюрми відкрили Меморіальний комплекс «Борцям за волю України». На жаль, історія циклічна. Нове століття з новою війною. І незліченна кількість нових жертв війни. У суботу, 22 червня, о 12:00 на Стрийському кладовищі відбудеться поминальна панахида за всіма жертвами війн. Принагідно, вкотре поширюємо відеофільм про історію Стрийської тюрми.

Не маємо права забути! Не маємо права не знати.

https://youtu.be/1Y1luo1-3kA

Чат-бот Гаряча лінія
Перейти до вмісту