Топ теми:

Що таке соціальні послуги і як вони допомагають українцям?

26 Липня 11:44

Що спадає на думку, коли йдеться про соціальну підтримку? Субсидії, виплати, пакунок малюка? Але насправді це — лише частина того, чим може підтримати людину держава.
Наприклад, сім’я виховує дитину з інвалідністю. Дитина хоче ходити до школи, у школі є інклюзивний клас. Але потрібна доросла людина, яка була б поруч на уроках і перервах. Такою людиною може бути хтось із сім’ї. А може і спеціально навчений соціальний робітник чи робітниця, який/-ка працюватиме безоплатно для родини. Батьки ж у цей час можуть бути на роботі чи займатися іншими справами.
Супровід під час інклюзивного навчання (асистент дитини з особливими освітніми потребами) — це одна із соціальних послуг. Вона спрямована на забезпечення повної та ефективної участі дитини в освітньому процесі.
Насправді, соціальних послуг може потребувати кожен та кожна з нас. Люди зі статусом ВПО, сім’ї, де є дорослі чи діти з інвалідністю, сім’ї з дітьми з
порушеннями розвитку, родини, які виховують дітей-сиріт, літні люди без близьких поруч тощо. Для родин з дітьми це може бути набагато більше, ніж підтримка в складних ситуаціях. Іноді фахова допомога дає можливість зберегти сім’ю та запобігає потраплянню дітей до інтернатів.

Ось ще два приклади соціальних послуг:

●Денний догляд дітей з інвалідністю. Послуга надається не вдома у дитини, а в приміщенні надавача, наприклад, у центрі соціальних послуг. З дитиною упродовж щонайменше чотирьох годин на день займається команда фахівців та фахівчинь: соціальні працівники, психологи, вихователі та інші — залежно від потреб дитини. Ця послуга дозволяє дітям розвиватися, соціалізуватися, знаходити друзів, отримувати
позитивні емоції, а батькам — нормалізувати життя сім’ї, працювати, займатися своїми справами.
●Соціальний супровід сімей, в яких виховуються діти-сироти й діти, позбавлені батьківського піклування. Фахівці із соціальної роботи на зв’язку з родиною, поки дитина і дорослі адаптуються і звикають одне до одного. Дають поради, як захистити права дитини, допомагають дорослим організувати для неї дозвілля тощо.
Загалом мета будь-якої соціальної послуги — допомогти людині чи сім’ї
подолати можливі труднощі та виклики. І не просто допомогти, а залучити людину / сім’ю до ухвалення рішень, що стосуються її життя й добробуту.
Фахівці соціальної сфери оцінюють потреби кожної сім’ї індивідуально і професійно підтримують на шляху розв’язання проблем.
Більш детально про інші послуги (соціальний супровід сімей в складних життєвих обставинах, кризове та екстрене втручання, соціальну інтеграцію, а також про підтримане проживання, раннє втручання та консультування) — в наступних публікаціях.
Де дізнатися, які соціальні послуги є в нашій громаді?

● управління соцзахисту у виконавчому органі сільської, селищної чи міської ради- адреса: Стрий, вул.Незалежності 3;
● центр надання адміністративних послуг (ЦНАП) – адреса: Стрий, вул. Т.Шевченка, 71;

● центр надання соціальних послуг – адреса: Стрий, вул.С.Бандери, 24.

Важливо:

●Соціальні послуги не замінюють виплат чи пільг. Вони є додатковою підтримкою людям.
●Людина чи сім’я може одночасно отримувати кілька соціальних послуг.

●Також можна одночасно отримувати соціальні послуги і, наприклад, субсидію та/чи виплати.

Публікація підготовлена в рамках проєкту, що реалізується Дитячим фондом ООН (ЮНІСЕФ) разом із Львівським центром соціальних послуг “Джерело” за фінансової підтримки Федерального міністерства економічного співробітництва і розвитку Німеччини (BMZ) через державний банк розвитку KfW в рамках національної програми ЮНІСЕФ “Кращий догляд для кожної
дитини”.

 

Чат-бот Гаряча лінія
Перейти до вмісту