Топ теми:

У Стрийській хоровій школі «Щедрик» відбудеться урочисте відкриття виставки «Прийшли, заспівали, перемогли»

9 Травня 14:29

13 травня (о 15.00 год) у Стрийській хоровій школі «Щедрик» відбудеться урочисте відкриття виставки «Прийшли, заспівали, перемогли». Проєкт присвячений історії міжнародного тріумфу «Щедрика» Миколи Леонтовича та світових гастролей Української Республіканської Капели під орудою Олександра Кошиця і здійснюється за підтримки Посольства США в Україні.
Авторка проєкту – Тіна Пересунько, дослідниця історії інтернаціоналізації «Щедрика» та культурної дипломатії України, наукова співробітниця Інституту української археографії та джерелознавства ім. М. С. Грушевського НАН України, засновниця Інституту Леонтовича.
«Виставка розповідає захопливу історія того, як українська пісня ”Щедрик” стала одним із найвідоміших у світі символів Різдва, і як українська ластівочка із щедрівки, підкоривши європейський та американський континенти, перетворилась на колядку дзвоників Carol of the Bells, – зазначає авторка. – Окрім того історія “Щедрика” – це історія культурного спротиву України російській імперській політиці, свідчення успіху української культурної дипломатії, адже упродовж 1919-1924 років шедевр Миколи Леонтовича став не лише хітом світових гастролей хору Олександра Кошиця, а й голосом Української Народної Республіки в світі під час змагань нашої держави за міжнародне визнання і незалежність від Росії».
Як встановила дослідниця, 22 й 23 квітня 1919 року Українська Республіканська Капела під орудою Олександра Кошиця перед від’їздом з кордон дала два концерти в Стрию, що відбулись у Будинку товариства «Сокіл». Також 20 квітня 1919 року на честь хору відбувся міський бенкет у тодішньому стрийському ресторані Йозефа Розенберга («Віденська кав’ярня»). Окрім того, співаки капели під орудою Олександра Кошиця брали участь у Великодній літургії, що відбулась в українській церкві на околиці міста. Проводжала хор у світове турне тодішня стрийська інтелігенція: композитор Остап Нижанківський із сином Нестором, диригент Петро Артимович, скрипаль Роман Придаткевич та інші. Дослідниця заохочує відродити в пам’яті громади міста ці знаменні події.
На стендах виставки «Прийшли, заспівали, перемогли» опубліковано близько сотні унікальних документів і фотографій з історії світових гастролей хору Олександра Кошиця та інтернаціоналізації «Щедрика». Ці матеріали дослідниця знайшла у фондах українських, чеських, канадських та американських архівів і бібліотек. Деякі з них публікуються вперше. Окрім того, виставка містить QR-коди із записами музичних хітів Української Республіканської Капели, що підкорили упродовж 1919-1924 років понад 200 концертних залів 17 країн Європи та Америки. Охочі також зможуть почути найбільш ранні записи колядки Carol of the Bells 1940-х років та ознайомитися із досі маловідомими свідченнями презентації «Щедрика» на Бродвеї у Нью-Йорку в мюзиклі «Пісня Полум’я» 1925 року (один із композиторів – Джордж Гершвін) та в однойменному американському кіно 1930 року.
Під час відкриття виставки, уперше в Стрию, презентуватиметься також понад 100-річна платівка із нью-йоркським записом «Щедрика» (Brunswick, 1922). Це рідкісний в Україні та світі експонат з приватної колекції Тіни Пересунько, який дослідниця знайшла у США під час свого перебування у Нью-Йорку на стипендійній Програмі імені Фулбрайта, й привезла в Україну.
Окрім того, на заході авторка презентує й передасть до фондів бібліотеки Стрийської хорової школи «Щедрик» примірники своєї книжки «Щедрик. Відома пісня з невідомою історією», опублікованої на грант Посольства США в Україні, для безкоштовного поширення в українських освітніх закладах.
Виставковий проєкт «Прийшли, заспівали, перемогли» експонуватиметься у Стрийській хоровій школі «Щедрик» із 13 по 17 травня 2024 року, усі охочі запрошуються на відкриття виставки 13 травня  та знайомство з матеріалами проєкту упродовж періоду експонування.
Довідково: Науково-освітній проєкт «Прийшли, заспівали, перемогли!» приурочений до 100-річчя південноамериканської прем’єри «Щедрика» й передбачає презентації упродовж 2024 року у 10 університетах України однойменної мандрівної освітньої виставки та книжки Тіни Пересунько «Щедрик. Відома пісня з невідомою історією». Із січня 2024 року презентації відбулися в Національній музичній академії України, Національному університеті «Києво-Могилянська академія», Національному університеті України імені Тараса Шевченка (Київ), Донецькому національному університеті імені Василя Стуса (Вінниця), Прикарпатському національному університеті імені Василя Стефаника (Івано-Франківськ), Українському католицькому університеті (Львів). Заплановано презентації в університетах Кам’янця-Подільського, Полтави та Черкас.
Тіна Пересунько: дослідниця історії «Щедрика» та культурної дипломатії України, засновниця Інституту Леонтовича, наукова співробітниця Інституту української археографії та джерелознавства ім. М.С. Грушевського НАНУ, авторка книжок «Світовий тріумф “Щедрика” – 100 років культурної дипломатії України» (2018 р.), «Культурна дипломатія Симона Петлюри: “Щедрик” проти “русского міра”. Місія капели Олександра Кошиця (1919–1924)» (2019 р.), співсценаристка документального фільму «Щедрик проти русского міра» (2022 р.).

Чат-бот Гаряча лінія
Перейти до вмісту