Топ теми:

Стрийське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби у Львівській області інформує

17 Червня 13:57

Якщо Ви не можете відмовитися від грибних страв, при зборі грибів, навіть при наявності деяких знань і досвіду, то НЕОБХІДНО ЗНАТИ НАСТУПНЕ І ДОТРИМУВАТИСЯ ДЕЯКИХ ОБОВ’ЯЗКОВИХ ПРАВИЛ:
1. Ніколи на збирайте і не купуйте грибів, яких Ви точно не знаєте. Категорично не допускайте, щоб такий гриб попав до Вашого грибного кошика;
2. Не купуйте гриби на стихійних ринках чи у продавців на автошляхах, чи радіаційно забруднених територіях;
3. Під час посухи грибів краще не брати взагалі. У спекотну погоду змінюється обмін речовин в організмі гриба, він втрачає воду, накопичує токсини;
4. Якщо гриб викликає хоч найменший сумнів, краще його позбутися, а після цього обов’язково помити руки. Категорично не можна пробувати на смак гриби у сирому вигляді;
5. Ретельно перевіряйте гриби, перед початком готування страви чи заготовок на зиму;
6. Перед приготуванням гриби необхідно ретельно промити та відварити декілька разів у підсоленій воді (не менше трьох раз) протягом 30 хвилин;
7. Не вживайте сирих грибів;
8. Готові страви з грибів необхідно зберігати на холоді не більше 24 год. в емальованому посуді;
9. Ніколи не застосовуйте «домашні» методи визначення отруйності грибів з використанням цибулини або срібних ложок. Вони, окрім помилок, нічого не дають. Срібло темніє від взаємодії з амінокислотами, які є й у їстівних, і в отруйних грибах, а колір цибулі змінюється під впливом ферменту тирозинази, який також міститься в усіх грибах.
10.Ніколи не збирайте гриби, що у підстави ніжки мають клубневидне стовщення, оточене оболонкою ( як , наприклад, у блідої поганки чи червоного мухомора) і не пробуйте їх на смак.
11.Коли Ви збираєте гриби, особливо сироїжки, намагайтеся брати їх з цілою ніжкою, щоб не упустити з виду важливої ознаки, зазначеної у попередньому правилі.
12.Якщо Ви збираєте в лісі печериці, звертайте особливу увагу на колір пластинок. Ніколи не збирайте і не їжте «Печериці», що мають пластинки білого кольору. У дійсних їстівних печериць пластинки швидко рожевіють, а потім сутеніють. У смертельно отруйної блідої поганки, схожої по зовнішньому вигляду на печериці, пластинки завжди білого кольору.
13.Споживайте штучно вирощені печериці, гливи купуючи їх в магазині, стаціонарних ринках, де вони проходять відповідний контроль
14.Якщо Ви збираєте для засолення волнушки, чорнушки, білявки, грузді, підгрузді та інші гриби, що містять молочний сік, то обов’язково перед засоленням чи відварюванням вимочіть їх, щоб видалити гіркі речовини, що подразнюють шлунок.
15.Ніколи не збирайте і не їжте гриби переспілі, червиві, зіпсовані.
16.Принесені додому гриби повинні бути в той же день розібрані по окремих видах і знову ретельно переглянуті. Гриби повинні бути в день збору чи не пізніше наступного ранку піддані кулінарній обробці.

Чат-бот Гаряча лінія
Перейти до вмісту