Топ теми:

12 травня – Міжнародний день здоров’я рослин

9 Травня 14:08

За рішенням Генеральної асамблеї ООН це має на меті підвищити глобальну обізнаність про те, як захист здоров’я рослин може допомогти ліквідувати голод, зменшити бідність, захистити біорізноманіття та стимулювати економічний розвиток.
Все починається з насіння…..Серед усіх форм життя на Землі є одна особлива, від якої залежать всі живі істоти на планеті, включаючи людей. Без неї не було б життя на Землі. Рослина.
Є багато типів рослин, порахувати їх просто неможливо 30 відсотків поверхні Землі заселено рослинами. Сюди не входять луги, сади , джунглі, савани та інші суходільні місця існування. Якщо розглядати поверхню землі із космосу, то буде видно, що зелений колір – один із основних кольорів разом з коричневим і синім. Є рослини які живуть під водою. Наша їжа на 80% складається з рослин, вони виробляють 98% кисню, яким ми дихаємо. Але, водночас, рослинам постійно загрожують шкідники та хвороби — щорічно через них гине до 40% продовольчих культур у всьому світі. Підвищення температури на планеті означає, що більше шкідників рослин з’являється в тих місцях, де їх раніше не бачили. Кількість корисних комах за останні 25 – 30 років знизилася на 80 %, а вони також важливі для здоров’я рослин (запилення, боротьби з шкідниками, здоров’я ґрунтів, переробки поживних речовин).Найбільші рої сарани можуть з’їдати близько 100 000 тон рослин на день, натомість такою кількістю їжі можна прогодувати десятки тисяч людей протягом року. За прогнозами сільськогосподарське виробництво повинно збільшитися на 60 % до 2050 року, щоб прогодувати все населення планети.    Ось чому основним гаслом Міжнародного дня здоров’я рослин є «Захистимо рослину – збережемо життя». Зміна клімату та діяльність людини також впливають на здоров’я рослин, змінюючи екосистеми та зменшуючи біорізноманіття, створюються нові ніші для розвитку шкідників. Міжнародні подорожі та торгівля спричиняють появу шкідників і хвороб у місцях, де їх раніше не було. Забезпечення здоров’я рослин має важливе значення для життя на землі, і кожен з нас має відігравати певну роль.
Є у нашому житті такі речі, які ми робимо постійно і часто сприймаємо їх як належне. Для нас звичайна справа – дихати, їсти, гуляти, бігати, і ми не ставимо питання – навіщо. Багато із цього всього, було б не можливо без допомоги наших мовчазних зелених союзників – рослин. Чому?Тому що рослини виробляють кисень – щоб дихати, їжу – щоб їсти, зелень – щоб ми могли гуляти, рухатись.
Так як і ми – люди так і інші живі істоти на Землі, рослини можуть хворіти і страждати.Коли це відбувається, страждає вся планета. Через шкідників і хвороб рослин, пшениця і помідори на полях не ростуть, дерева не плодоносять, а інші плоди гниють. Гірше те що люди, чиє харчування залежить головним чином від сільськогосподарської продукції – будуть голодувати.
Як рослини хворіють та пошкоджуються?Насіння, корені (цибульки), листя та інші частини рослин стають засобом переміщення, а то і місцем постійного мешкання для цілих колоній патогенів, армій шкідників та інших ворогів рослин. Хвороби рослин, як кір та грип у людей, можуть бути інфекційни-ми передаватися від одної рослини до іншої, завдаючи збитки навколишньому середовищу.
Деякі комахи, гриби, віруси, бактерії, черви можуть знищити цілі плантації лісів, садів, засіяні поля, квіти і декоративні рослини. Виявити цих шкідливих організмів дуже не просто, тому що вони ховаються там де їх ніхто не чекає. Вони переміщуються у валізах, ховаються у підошвах черевиків. Вони подорожують вантажними судами та міжконтинентальними авіарейсами.
Вороги у рослин відомі ще з далекої давнини. Але в минулому коли наука і технології були не такими розвинутими, виявлення і знищення шкідників рослин було дуже не простим.
В середині дев’ятнадцятого століття із невідомих земель у Європі виявили блукаючий організм – фітофтора картоплі. Ніхто не знав як зберегти рослини від цієї напасті.
В Ірландії де картопля на той час була головним харчовим продуктом, хвороба знищила весь врожай, – викликавши голод, від якого померло більше мільйона людей.
У 1943 році грибкова хвороба, під назвою бура плямистість рису, знищила майже весь врожай рису у Бенгалії (Індія).
Більш як два мільйони людей загинули від голоду, а інші мусили їхати у інші регіони у пошуках їжі.
Звідки з’являються хвороби – не завжди відомо.
Отже вже зрозуміло, що шкідники культур, хвороби, бур’яни та інших шкідливі фактори можуть мати руйнівні результати, значно скорочуючи або навіть знищуючи майбутні посіви.
Вчені всього світу постійно працюють над методами захисту сільськогосподарських рослин, щоб виключити небажаний вплив.
Основними методами захисту рослин є: агротехнічні, фізико-механічні, хімічні, біологічні та комплексні методи захисту рослин. Також велике значення в захисті рослин від шкідників і хвороб має сівозміна, оптимізація системи зрошення, управління бур’янами, боротьба з шкідниками і лікування захворювань.
Профілактичні заходи щодо захисту рослин заощадять ваші сили і гроші.

 

Підготувала: Галина ЯНЮК, державний фітосанітарний інспектор.

Чат-бот Гаряча лінія
Перейти до вмісту