Топ теми:

Як швидко знайти роботу

23 Серпня 9:35

Пошук роботи може бути тривалим і трудомістким процесом, особливо якщо ви фахівець у вузькій галузі, зміюєте сферу зайнятості або у вас невеликий досвід. Сподіваємося, наші підказки  допоможуть пришвидшити пошук роботи та отримати бажану посаду в перспективній компанії.
Насправді складно сказати, скільки часу потрібно, щоб отримати нову роботу. Це залежить від багатьох факторів, зокрема від тих, на які ми не можемо вплинути, наприклад, стан ринку чи наявності вакансій у вашому населеному пункті. Однак є багато моментів, на які ви можете вплинути й таким чином знайти свого працедавця
Оновіть резюме
Саме з резюме починається знайомство роботодавця з майбутнім працівником. Тому перед тим, як подавати резюме на певну вакансію, оновіть його та підкресліть ті вміння і навички, які будуть корисними на бажаній роботі. Це займатиме більше часу, адже вам доведеться кастомізувати резюме під кожну вакансію, але результат того вартий. Ще раз уважно прочитайте вимоги до потенційного працівника та підкресліть свої вміння та навички, що відповідають цим вимогам. Проте не будьте надто суворими до себе, адже в більшості випадків компанії наймають фахівців, які хоча б на 60% відповідають їхнім потребам. Тож не бійтеся подавати резюме на вакансії, де вимоги частково збігаються з вашими навичками.
Використовуйте різні способи, щоб подати резюме
Ви можете подати резюме через сервіси пошуку роботи, у тому числі у підрозділах служби зайнятості, а також знайти контакти рекрутерів на вебсайті компанії, де ви хочете працювати, і надіслати своє резюме напряму. Також можна написати на таких платформах, як LinkedIn, або надіслати резюме на електронну пошту керівникам напрямків чи компаній, де ви хочете працювати. Як мінімум, це зробить вашу кандидатуру більш видимою. Дослідження показують, що якщо ім’я кандидата вже траплялося на очі, то є більша ймовірність його найму. Ви також можете надіслати своє резюме напряму в компанію навіть за відсутності вакансії. Коли такий фахівець, як ви, буде потрібен, рекрутери вже матимуть ваше резюме і звернуться до вас.
Використайте нетворкінг
Розкажіть людям, які працюють у компанії, де ви б хотіли працювати, або тим, хто працює у схожій сфері, про те, що ви зараз у пошуку нової позиції, і конкретизуйте населений пункт або вкажіть, що шукаєте роботу онлайн. Не забудьте нагадати про свої вміння і те, чим ви можете бути корисні на певних посадах. Вакансії можуть бути внутрішні або ще не опубліковані у відкритих джерелах, тому знайти роботу за допомогою нетворкінгу цілком можливо. Прямий контакт із рекрутером через людину, що вже працює в компанії, може дати значно швидший результат, ніж подання резюме через сервіси пошуку роботи.
Ще один спосіб використати нетворкінг — це отримати рекомендації від колишніх чи поточних колег та керівників. В Україні практика рекомендацій ще не надто поширена, але рекомендація від лідера галузі стане великою перевагою при розгляді вашої кандидатури.
Не бійтеся подати резюме в компанію, де ви вже працювали
Бувають ситуації, коли потрібна вам вакансія з’являється в компанії, де ви раніше працювали на нижчій посаді. Це може стати вашим шансом на підвищення та розвиток кар’єри. Ваш попередній досвід у цій компанії може зіграти вам на користь, оскільки ви вже знайомі з внутрішніми процесами та корпоративною культурою. Це дає вам додаткову перевагу перед іншими кандидатами. Не бійтеся використати цей шанс, адже повернення в знайоме середовище з новими навичками та амбіціями може стати ключем до вашого професійного успіху
Подавайтеся лише на ті вакансії, які вам дійсно цікаві
Уявіть, як може змінитися ставлення до вас, якщо ваше резюме розглядали на вакансію продавця, а через день ви подаєтеся на вакансію керівника відділу продажів. Це може викликати питання щодо вашої кваліфікації. Тому, навіть якщо вам дуже швидко потрібна робота, подавайте резюме лише на ті вакансії, які дійсно вам цікаві та підійдуть.
Готуйтеся до співбесіди
Готуйтеся до кожної співбесіди, враховуючи індивідуальні особливості компанії та її внутрішню політику. Навіть якщо співбесіда проходить онлайн, вдягніться відповідно до стилю компанії та посади, на яку претендуєте. Завчасно продумайте, чим би ви хотіли поділитися з майбутнім роботодавцем. Можете використати метод сторітелінгу, щоб розповісти про свої досягнення на попередньому місці роботи. І, звісно, говоріть про попередніх роботодавців у позитивному ключі — це справить гарне враження про вас. Також підготуйте питання до роботодавця та уточніть на співбесіді все, що вас цікавить: починаючи від цілей, які компанія ставить перед цим фахівцем, і закінчуючи тим, як відбувається співпраця в команді, та питаннями оплати. Це покаже, що ви справді зацікавлені в компанії та готувалися до співбесіди.Знайти роботу швидко – це реальне завдання, якщо підходити до нього системно та активно використовувати всі доступні ресурси. Головне – не втрачати мотивацію та вірити в свої сили. Нехай ці поради стануть вашим інструментом для успішного працевлаштування.
Нагадуємо, що дієву допомогу з питань працевлаштування, техніки пошуку роботи, написання резюме або підготовки до співбесіди можна отримати у підрозділах служби зайнятості. Пропонуємо також скористатися сервісом «Єдиний портал вакансій» на сайті Державної служби зайнятості , де зібрані пропозиції працевлаштування провідних українських сайтів з пошуку роботи (Work.ua, robota.ua, novarobota.ua,  PidBir, grc.ua, Jooble).

 

Стрийська філія Львівського обласного центру зайнятості

Чат-бот Гаряча лінія
Перейти до вмісту