Топ теми:

Повернення на ринок праці та у цивільне життя: понад 1000 ветеранів і ветеранок та членів їхніх родин вже отримали гранти на власний бізнес

10 Вересня 13:20

Від початку дії урядової програми «Гранти для ветеранів і членів їхніх сімей» — компонента програми «Власна справа» — кошти на старт або розвиток власного бізнесу вже отримали понад 1000 ветеранів і ветеранок, а також їхніх дружин і чоловіків. Такі можливості пропонує Державна служба зайнятості (ДСЗ).
Всі вони створили або незабаром створять 2000 нових робочих місць, адже це є умовою отримання грантових коштів. Згідно з програмою, учасники/ці бойових дій або особи з інвалідністю внаслідок війни можуть отримати:
до 250 тис. грн — при створенні одного робочого місця;
від 250 тис. до 500 тис. грн — при створенні двох робочих місць;
від 500 тис. до 1 млн грн — при створенні чотирьох робочих місць.
Загалом з початку 2024 року (станом на серпень) послугами ДСЗ скористалися майже 11 тисяч учасників і учасниць бойових дій.
Ветеран може отримати ваучер на навчання, обравши одну з-поміж 124 професій або спеціальностей, освітній заклад і форму навчання. З початку 2024-го ваучери видали 426 учасникам бойових дій. Найчастіше обирали спеціальність психологія та професії водія, тракториста, водія-навантажувача.
З листопада 2023 року стартував експериментальний проєкт з безоплатного навчання учасників бойових дій та осіб з інвалідністю внаслідок війни в одному з 8 центрів професійно-технічної освіти ДСЗ (Дніпропетровський, Полтавський, Харківський, Одеський, Львівський, Рівненський, Сумський, Івано-Франківський). На вибір — 96 робітничих професій та понад 400 освітніх програм підвищення кваліфікації.  Подати заяву на навчання можна онлайн на сайті Служби.
З початку 2024-го 1,6 тис. людей з інвалідністю внаслідок війни та учасників бойових дій скерували на навчання. Найпопулярніші професії серед них: водії різних категорій, тракторист-машиніст, електромонтер, кухар, зварник. Найбільшу цікавість викликають освітні програми з керування безпілотним літальним апаратом, підприємництва та бізнес-планування, соціально-психологічної допомоги.
Роботодавцям, які працевлаштовують ветеранів, зареєстрованих як безробітні понад один місяць, можуть компенсувати 50% фактичних витрат на оплату праці (та не більш ніж розмір мінімальної зарплати протягом шести місяців). З початку 2024 року за цією програмою працевлаштували з компенсацією 110 учасників бойових дій.
Крім того, зареєстровані безробітні, зокрема учасники бойових дій, можуть пройти професійне навчання у закладах професійно-технічної освіти, центрах освіти ДСЗ і безпосередньо у роботодавця. З початку 2024 року 407 захисників і захисниць скористалися такою можливістю.
Щоб отримати від 500 тис. до 1 млн грн, ветеран має бути зареєстрований як ФОП не менш ніж 3 роки. Також цей грант передбачає співфінансування — підприємець має вкласти у справу 30% власних коштів, а 70% — надасть держава.
За статистикою ДСЗ, понад третина грантоотримувачів планує відкрити новий бізнес, решта — розширити вже наявний. Найпопулярніші сфери діяльності: торгівля (28%), переробна промисловість (16%), тимчасове розміщення й харчування (15%), надання послуг (9%) та сільське господарство (6%).
Компенсація витрат за працевлаштування ветеранів та можливості для навчання — яку ще підтримку надає ДСЗ
Окрім допомоги в отриманні грантів, Державна служба зайнятості втілює низку програм задля працевлаштування ветеранів, зокрема, й заохочує до цього роботодавців, надаючи їм компенсації.

 

Стрийська філія Львівського обласного центру зайнятості

Чат-бот Гаряча лінія
Перейти до вмісту