Топ теми:

В заяві про включення до Реєстру волонтерів зазначається рахунок в банку, призначений для здійснення благодійної діяльності, відкритий на власне ім’я фізичної особи – благодійника

23 Травня 16:32

Реєстр волонтерів антитерористичної операції та/або здійснення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації ведеться ДПС відповідно до пункту 21 розділу VII «Прикінцеві положення» Закону України від 05 липня 2012 року № 5073-VI «Про благодійну діяльність та благодійні організації».
Механізм включення волонтерів антитерористичної операції та/або здійснення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії російської федерації до Реєстру встановлений Порядком формування та ведення Реєстру волонтерів антитерористичної операції та/або здійснення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації, затвердженим наказом Міністерства фінансів України від 30.10.2014 № 1089.
Відповідно до п. 1.2 розділу І Порядку № 1089 волонтер антитерористичної операції та/або здійснення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії російської Федерації – це фізична особа – благодійник (громадянин України або іноземець чи особа без громадянства, яка перебуває в Україні на законних підставах, яка досягла 18-річного віку, провадить волонтерську діяльність на добровільній та безоплатній основі, внесена до Реєстру згідно з Податковим кодексом та Законом 5073, надає благодійну допомогу на користь осіб, визначених у п.п. «а» та «в» п.п. 165.1.54 п. 165.1 ст.165 розділу IV Податкового кодексу
Пунктом 2.1 розд. ІІ Порядку  № 1089 передбачено, що для включення до Реєстру волонтерів фізична особа – благодійник подає до територіального органу ДПС у паперовій або електронній формі заяву про включення/внесення змін до Реєстру волонтерів за формою № 1-РВ, наведену у додатку 3 до Порядку № 1089, з позначкою «Включення до реєстру» із зазначенням реквізитів рахунків, відкритих у банках на ім’я такого волонтера, що призначені для здійснення благодійної діяльності, та реєстраційного номера облікової картки платника податків/серії (за наявності) та номера паспорта (для фізичних осіб, які через свої релігійні переконання відмовляються від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та повідомили про це відповідний контролюючий орган і мають відмітку у паспорті), унікального номера запису в Єдиному державному демографічному реєстрі (за наявності).
Отже, будь-яка фізична особа – благодійник, яка здійснює волонтерську діяльність може подавати заявку та бути включеною до Реєстру за умови надання благодійної допомоги на користь осіб, визначених у п.п. «а» та «в» п.п. 165.1.54 п. 165.1 ст.165 розділу IV Податкового кодексу та відкриття в банку на власне ім’я рахунку, призначеного для здійснення благодійної діяльності, а не як фізична особа – благодійник, яка може здійснювати волонтерську діяльність через неприбуткові благодійні організації та установи, відповідно до вимог Закону України від 19 квітня 2011 року № 3236 «Про волонтерську діяльність».

 

Стрийська ДПІ ГУ ДПС у Львівській області

 

 

Чат-бот Гаряча лінія
Перейти до вмісту