Топ теми:

З нагоди 83-ї річниці проголошення Акту про відновлення Української Державності в громаді відбулися урочисті заходи

1 Липня 15:55

Представники міської ради на чолі із заступницею міського голови Христиною Грех поклали квіти до підніжжя пам’ятника голові ОУН-б та автору Акту Ярославу Стецьку. Також вшанували воїнів УПА, які загинули на хуторі Береги, що поблизу с. Кавсько. Захід відбувся за участі заступниці міського голови Христини Грех, управління культури, молоді та спорту, Конгресу Українських Націоналістів та громади. Священники відслужили на місці поминальну панахиду. Запрошені учасники урочистого віча розповіли історію мужності та героїзму, яка трапилась на тому місці 79 років тому.
Довідка. В 1945 році на хуторі розміщувалася спецбоївка УПА, яка налічувала від 19 до 24 осіб. Вів її виходець зі східної України – сотенний Пилип Швець – псевдо «Кармелюк». Через зраду місцевих, рано-вранці ворог оточив хутір. Відбувся нерівний бій з енкаведистами в ході якого було вбито 22 повстанці.
В пам’ять про ті буремні часи на хуторі Береги встановили меморіальний знак з прізвищами молодих хлопців та збудували каплицю, де щороку місцева влада разом з громадськістю проводить поминальне віче.

Чат-бот Гаряча лінія
Перейти до вмісту