Держпродспоживслужба застерігає про небезпечність грибів
У багатьох країнах любителі грибів ходять по гриби до супермаркетів. У нашому регіоні — це насолода i найкращий відпочинок для багатьох, i накласти заборону на це нереально. I не завжди усвідомлюється, що прогулянку .лісовими грибними стежками можна пopi вняти з ходінням по замінованому полю, тому щороку вона обертається горем для о кремих сімей.
Гриби — не дитяча їжа, тому не давайте грибних страв малолітнім дітям. Не можна вживати грибів вагітним та жінкам, що годують груддю. Давати гриби дітям дo 3-x років злочинно, адже гриби погано перетравлюються через наявність хітину. Дорослим рекомендують їсти не більше, як 100 грам на добу. Украй обережно треба споживати гриби хворим дорослим (навіть після споживання їстівних грибів йде загострення холециститу, панкреатиту).
Отруїтись можна не лише отруйними грибами, а й умовно-їстівними, якщо пopyшити технологію ïx приготування. Небезпечні, навіть цілком їстівні гриби, якщо вони зібрані обабіч шосейних доріг, біля промислових підприсмств, де вони, як губка, вбирають токсичні речовини та солі важких металів. Патологічний стан може виникнути внаслідок вживання грибів, які інфіковані спорами ботулізму, i приготовані з грубим порушенням технології виготовлення в консервованому вигляді, особливо в домашніх умовах.
Тому, якщо Ви не можете відмовитися від грибних страв, при зборі грибів, навіть при наявності деяких знань i досвіду, то НЕОБХІДНО ЗНАТИ HACTУПHE 1 ДОТРИМУВАТИСЯ ДЕЯКИХ ОБОВ’ЯЗКОВИХ ПPABИЛ:
1. Ніколи на збирайте i не купуйте грибів яких Ви точно не знаєте. Категорично не допускайте, щоб такий гриб попав до Вашого грибного кошика;
2. Не купуйте гриби на стихійних ринках чи у продавців на автошляхах, чи радіаційно забруднених територіях;
3. Під час посухи грибів краще не брати взагалі. У спекотну погоду змінюється обмін речовин в організмі гриба, він втрачас воду, накопичує токсини;
4. Якщо гриб викликає хоч найменший сумнів, краще його позбутися, а після цього обов’язково помити руки. Категорично не можна пробувати на смак гриби у сирому вигляді;
5. Ретельно перевіряйте гриби, перед початком готування страви чи заготовок на зиму:
6. Перед приготуванням гриби необхідно ретельно промити та відварити декілька разів у підсоленій воді (не менше трьох раз) протягом 30 хвилин:
7. Не вживайте сирих грибів;
8. Готові страви з грибів необхідно зберігати на холоді не більше 24 год в емальованому посуді;
9. Ніколи не застосовуйте «домашні» методи визначення отруйності грибів з використанням цибулини a6o срібних ложок. Вони, окрім помилок, нічого не дають. Срібло темніє від взасмодії з амінокислотами, які є й у їстівних, i в отруйних грибах, а колір цибулі змінюсться під впливом ферменту тирозинази, який також міститься в ycix грибах;
10. Ніколи не збирайте гриби, шо у підстави ніжки мають клубневидне стовщення, оточене оболонкою ( як , наприклад у блідної поганки чи червоного мухомора) i не пробуйте ïx на смак;
11.Коли Ви збираєте гриби, особливо сироїжки, намагайтеся брати їx з цілою ніжкою, щоб не упустити з виду важливої ознаки, зазначеної у попередньому правилі;
12. Якщо Ви збирасте в лісі печериці, звертайте особливу увагу колір пластинок. Ніколи не збирайте i не їжте «Печериці», що мають пластинки білого кольору. У дійсних їстівних печериць пластинки швидко рожевіють, а потім сутеніють. У смертельно отруйної блідої поганки, схожої по зовнішньому вигляду на пeчериці пластинки завжди білого кольору;
13. Споживайте штучно вирощені печериці, гливи купуючи ïx в магазині, стаціонарних ринках, де вони проходять відповідний контроль;
14. Ніколи не збирайте i не їжте гриби переспілі, червиві, зіпсовані;
15. Принесені додому гриби повинні бути в той же день розібрані по окремих видах i знову ретельно переглянуті. Гриби повинні бути в день збору чи не пізніше наступного ранку піддані кулінарній обробці.
Якщо отруєння все ж таки виникло a6o Ви його підозрюєте ( наявність блювоти, проносу, головний біль, галюцинації, болі в животі) негайно викличте «Екстренну медичну доломогу», щоб не згаяти «Золотий час», адже, коли токсини зв’яжуться з тканинами печінки, буде вже пiзно. Негайно промийте шлунок слабким соляним розчином a6o розчином марганцівки, можна зробити очисну клізму. Пити багато рідини. Навіть при полегшені стану обов’язково зверніться до найближчої лікувальної установи.
Недоїдених грибів не викидайте. Ïx аналіз допоможе лікарям швидше визначити вид отрути, яка потрапила в організм.
Госпіталізації підлягають yci члени сім’ї, якi вживали гриби, адже ознаки отруєння можуть виникнути навіть через 2-3 доби.
Не займайтесь самолікуванням! Бо чим більше токсинів потрапить у кров, тим важчим буде перебіг отруєння.
Допомогти від отруєння грибами може тільки ОБЕРЕЖНІСТЬ! I останнє, для тих, хто не може відмовити собі у задоволенні піти по гриби: НЕ ВПEBНЕНИЙ — НЕ БЕРИ!