Топ теми:

Тимчасова зайнятість: у чому її вигода?

30 Жовтня 11:20

Упродовж 9 місяців поточного року у Львівській області укладено 66 договорів з громадами, згідно з якими до громадських робіт залучено 400 безробітних. Така форма тимчасової зайнятості має суспільно корисний характер, не потребує спеціальної кваліфікації, організовується на договірній основі та відповідає потребам громади, яка визначає її види. Фінансування громадських робіт проводиться за кошти місцевих бюджетів, працедавців і Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття.
Наприклад, на Львівщині клієнти служби зайнятості, котрі зголосилися взяти участь у громадських роботах, здійснювали супровід людей з інвалідністю по зору та представників соціально вразливих верств населення, надавали допомогу учасникам бойових дій та їхнім сім’ям, виконували роботи з ремонту об’єктів соціальної сфери. На проведення громадських робіт у січні-вересні цього року використано 1,8 млн грн із джерел Фонду та 1,3 млн грн – із місцевих бюджетів.
Громадські роботи вигідні для ОТГ, оскільки завдяки їм можна не тільки виконати певний обсяг робіт у громаді, а й залучити до праці тимчасово незайнятих громадян, забезпечити їх заробітком, зекономити кошти ОТГ (до 50% витрат на їхню організацію відшкодовує служба зайнятості), пом’якшити соціальну напругу та наслідки безробіття, сприяти соціальному розвитку громади.
Працедавці, що організовують громадські роботи, мають змогу зекономити власні кошти, залучити до необхідних робіт додаткову робочу силу, не відволікаючи на це основний персонал, оцінити компетенцію тимчасових працівників, а також якісно укомплектувати постійні місця праці або сформувати кадровий резерв.
Громадські роботи – вигідна справа для безробітних. По-перше, для них це – джерело легального доходу у період пошуку постійного місця праці (місячна винагорода не може бути меншою за мінімальний розмір заробітної плати, встановлений законодавством України). По-друге, на учасників таких робіт поширюються соціальні пільги та гарантії, а період участі у громадських роботах зараховується до страхового стажу. По-третє, виконавець громадських робіт вливається у трудовий колектив, відчуває себе повноцінним членом соціуму, а інколи знаходить постійне місце праці.
Інформацію про аспекти організації тимчасової зайнятості можна отримати у будь-якому підрозділі Львівського ОЦЗ, за тел.: (032) 23 23 490, +380966825183, а також на офіційному телеграм-каналі Львівської обласної служби зайнятості @DCZ_Lviv.

 

Стрийська філія Львівського обласного центру зайнятості

Чат-бот Гаряча лінія
Перейти до вмісту