Топ теми:

Служба зайнятості – особам з інвалідністю

7 Вересня 15:20

Державна служба зайнятості сприяє трудовій реабілітації та працевлаштуванню осіб з інвалідністю на вільні та новостворені або пристосовані для них робочі місця, заявлені працедавцями, з урахуванням рекомендацій медико-соціальної експертної комісії (МСЕК).
Відповідно до пункту 6 частини 1 статті 14 Закону України «Про зайнятість населення» особи з інвалідністю відносяться до категорії громадян, що мають додаткові гарантії у працевлаштуванні. Підбір підходящої роботи для таких клієнтів здійснюється відповідно до їхніх професійних навичок, знань, індивідуальної програми реабілітації, рекомендацій МСЕК та з урахуванням побажань щодо умов праці.
Для суб’єктів господарської діяльності, котрі забезпечують зареєстрованих безробітних роботою, у тому числі осіб з інвалідністю, передбачені компенсації, зокрема:
– у разі працевлаштування більш як на рік зареєстрованого безробітного, котрий понад місяць перебуває на обліку в службі зайнятості, роботодавцю упродовж 6 місяців відшкодовується 50% фактичних витрат на оплату праці (але не більше розміру мінімальної заробітної плати);
– у разі працевлаштування строком не менше ніж на два роки зареєстрованих безробітних, які мають додаткові гарантії у працевлаштуванні або перебувають на обліку понад 6 місяців, роботодавцю компенсуються фактичні витрати у розмірі єдиного внеску (але не більше подвійного розміру мінімального страхового внеску);
– у разі працевлаштування більш як на рік зареєстрованих безробітних з числа молоді роботодавцю упродовж 6 місяців відшкодовується компенсація у розмірі 50% мінімальної заробітної плати.
Також фірмам і компаніям, які забезпечують зареєстрованих безробітних, у тому числі осіб з інвалідністю, новими робочими місцями, компенсуються фактичні витрати у розмірі єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування за відповідну особу за місяць, за який він сплачений. Загальна тривалість виплати компенсації становить 12 місяців.
Для реєстрації в центрі зайнятості з метою працевлаштування особам з інвалідністю необхідно подати: паспорт, трудову книжку, облікову картку платника податків, документ про освіту, пенсійне посвідчення (за наявності), довідку до акта огляду МСЕК, індивідуальну програму реабілітації інваліда (за наявності).
Більше про права осіб з інвалідністю у сфері зайнятості – за посиланням . З’ясувати перспективи працевлаштування можна у будь-якому підрозділі Львівської обласної служби зайнятості.

 

Стрийська філія Львівського обласного центру зайнятості

Чат-бот Гаряча лінія
Перейти до вмісту