Топ теми:

Працевлаштування осіб з інвалідністю: що треба знати?

28 Липня 12:08

У січні-червні поточного року послугами Львівської обласної служби зайнятості з метою працевлаштування скористалося 1585 осіб з інвалідністю, із котрих 295 вдалося забезпечити роботою. До професійного навчання або перенавчання залучено 40 безробітних з ушкодженим здоров’ям, до тимчасової зайнятості – 49.
Пошук прийнятної роботи особам з інвалідністю здійснюється з урахуванням положень Закону України «Про основи соціальної захищеності осіб з інвалідністю в Україні». З метою реалізації творчих і виробничих здібностей осіб з інвалідністю та з урахуванням індивідуальних програм реабілітації їм забезпечується право працювати на підприємствах, в установах, організаціях, а також займатися підприємницькою та іншою трудовою діяльністю, яка не заборонена законом.
Для взяття на облік у центрі зайнятості особам з інвалідністю, які шукають роботу, слід подати паспорт, трудову книжку, документ, що засвідчує реєстрацію у Державному реєстрі фізичних осіб – платників податків, копію довідки до акта огляду МСЕК, а також за бажанням копію індивідуальної програми реабілітації.
Нагадаємо, що для суб’єктів господарської діяльності, котрі забезпечують зареєстрованих безробітних роботою, у тому числі осіб з інвалідністю, передбачені компенсації, зокрема:
• у разі працевлаштування більш як на рік зареєстрованого безробітного, котрий понад місяць перебуває на обліку в службі зайнятості, роботодавцю упродовж 6 місяців відшкодовується 50% фактичних витрат на оплату праці (але не більше розміру мінімальної заробітної плати);
• у разі працевлаштування строком не менше ніж на два роки зареєстрованих безробітних, які мають додаткові гарантії у працевлаштуванні або перебувають на обліку понад 6 місяців, роботодавцю компенсуються фактичні витрати у розмірі єдиного внеску (але не більше подвійного розміру мінімального страхового внеску);
• у разі працевлаштування більш як на рік зареєстрованих безробітних з числа молоді роботодавцю упродовж 6 місяців відшкодовується компенсація у розмірі 50% мінімальної заробітної плати.
Також фірмам і компаніям, які забезпечують зареєстрованих безробітних, у тому числі осіб з інвалідністю, новими робочими місцями, компенсуються фактичні витрати у розмірі єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування за відповідну особу за місяць, за який він сплачений. Загальна тривалість виплати компенсації становить 12 місяців.
Компенсація виплачується за рахунок коштів, передбачених на такі цілі у бюджеті Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття та Фонду соціального захисту осіб з інвалідністю (у разі працевлаштування особи з інвалідністю з числа зареєстрованих безробітних).

Стрийська філія Львівського обласногоцентру зайнятості

Чат-бот Гаряча лінія
Перейти до вмісту