Топ теми:

Працевлаштування ВПО: на які суми компенсацій можуть розраховувати працедавці?

26 Жовтня 7:58

Суб’єкти господарської діяльності, які забезпечують роботою вимушено переміщених осіб, можуть отримати компенсацію у таких випадках:
• у разі працевлаштування вимушено переміщеної особи, що офіційно визнана у службі зайнятості безробітною, на строк не менш як один рік за строковим трудовим договором. За таких умов працедавцю упродовж 6 місяців компенсуються фактичні витрати на оплату праці, але не вище двох розмірів мінімальної заробітної плати, установленої законом. Деталі тут ;
• у разі працевлаштування громадян, що набули статус ВПО після 24 лютого 2022 року. Програма поширюється на всіх переселенців, незалежно від того, чи користується особа послугами служби зайнятості. Працедавець забезпечує роботою ВПО на умовах строкового або безстрокового трудового договору (контракту), у тому числі й за сумісництвом, із розміром заробітної плати, що не менший за мінімальний. У цьому випадку розмір місячної компенсації становить 6700 грн. Максимальна тривалість компенсації витрат – два місяці з дня працевлаштування ВПО. Програма діє під час воєнного стану та впродовж 30 календарних днів після його скасування. Подробиці тут .
Як скористатися цими програмами? Заяву на отримання компенсації роботодавець може подати:
• в електронній формі через портал «Дія» ;
• у паперовій формі, звернувшись особисто до найближчого центру зайнятості (контакти підрозділів ЛОЦЗ );
• в електронній формі, надіславши заяву разом з документами на e-mail підрозділу ЛОЦЗ .
Довідково. Першою програмою на Львівщині станом на 18 жовтня 2023 року скористалися 17 суб’єктів підприємницької діяльності, котрі забезпечили роботою 23 ВПО і отримали 521,2 тис. грн компенсації.
У межах реалізації другої програми станом на 18 жовтня 2023 року на рахунки 373 працедавців області перераховано 11,6 млн грн за працевлаштування 928 вимушено переміщених осіб внаслідок проведення бойових дій під час воєнного стану в Україні.
Консультації з питань виплати працедавцям компенсацій надаються за тел.: (032) 2323490 або +380966825183.

 

Стрийська філія Львівського обласного центру зайнятості

 

Чат-бот Гаряча лінія
Перейти до вмісту