Топ теми:

Відозва Стрийської міськрайонної організації «Союз українок» про звільнення українських військовополонених та військовополонених полку «Азов»

7 Вересня 9:53

Відозва

Стрийської міськрайонної організації

 «Союз українок»

про звільнення українських

військовополонених та військовополонених

полку «Азов»

 

 

 

Батальйон «Азов» створений 5 травня 2014 року у м. Бердянськ як батальйон патрульної служби міліції особливого призначення (БПСМОП) МВС на підставі рішення Міністерства внутрішніх справ України.

17 вересня 2014 року наказом міністра внутрішніх справ України батальйон «Азов» було реорганізовано та розширено до складу полку міліції особливого призначення «Азов» МВС.

11 листопада міністром внутрішніх справ України було підписано наказ про переведення полку «Азов» до складу Національної гвардії України з подальшою до комплектацією його до бойового стандарту бригад Національної гвардії. Сьогодні підрозділ «Азов» – це окремий загін спеціального призначення «Азов» військової частини 3057 Національної гвардії України.

У складі МВС України підрозділ «Азов» брав участь у військових операціях на території проведення Антитерористичної операції (АТО), Операції об’єднаних сил (ООС), а також по всій Україні.

Після створення батальйон міліції «Азов» здійснював патрулювання території навколо м. Маріуполь, вів наступ та визволяв м. Широкине в 2015 році. У серпні 2016 року, за ініціативи командувача Національної гвардії України, частина ОЗСП «Азов» була відведена на охорону блокпостів у Запорожжі. З січня по вересень 2019 року батальйонна тактична група «Азов» у складі 30 окремої механізованої бригади ЗСУ виконувала бойове завдання на лінії зіткнення в районі Світлодарської дуги.

Ми надаємо ці пояснення із метою показати, що полк «Азов» створений в Україні на підставі державних указів та його діяльність, як військового підрозділу є законною.

Під час широкомасштабного вторгнення в Україну брав участь у обороні міста Маріуполь та в подальшому героїчному утриманні заводу «Азовсталь», що знаходиться на території міста  Маріуполь. До захисників полку «Азов» долучились військовослужбовці з інших військових підрозділів таких, як морські піхотинці, прикордонники, здійснивши рейди на об’єднання. Тут же на заводі знайшли прихисток і багато сотень цивільних мешканців Маріуполя, що залишились без крову над головою, їжі та води через те, що російські загарбники цілеспрямовано знищували цивільну інфраструктуру міста та житло громадян. Захисники заводу «Азовсталь» пішли на критичний ризик, залишившись в оточенні, та виконували наказ по обороні міста Маріуполь та цивільного населення від російських загарбників. Залишки полку «Азов», морські піхотинці та прикордонники, які обороняли Маріуполь згідно наказу керівництва полку та держави, зупинили свій супротив, щоб зберегти життя захисників заводу «Азовсталь» та міста Маріуполь, здались в полон російським військам.

Росія не виконує і не визнає жодних міжнародних Конвенцій про правила та звичаї війни, в першу чергу Женевської Конвенції  щодо гуманного ставлення під час війни. Свідченням цьому є повідомлення про чисельні катування полонених, знущання над ними, утримання їх в неналежних умовах, позбавлення сну. Серед військовополонених є жінки, в тому числі вагітні.  Найбільш жорстоким проявом негуманної поведінки став нещодавній вибух термопластичних боєприпасів в одному із бараків у колонії, організованою російськими загарбниками у селі Оленівка Донецької області неподалік Маріуполя. Згідно з міжнародним правом, особи, які мають право на статус військовополонених, захищені імунітетом учасників бойових дій і не можуть бути притягнуті до відповідальності за участь у бойових діях або за законні воєнні дії, вчинені під час збройного конфлікту.  Росія ігнорує запити України щодо гуманітарних переговорів про обмін українських військовополонених, про допуск міжнародних місій до місць утримання полонених, які позбавлені прав військовополонених в тому числі права спілкування зі своїми рідними. А зараз військовополоненим загрожує судилище у невизнаних, так званих, «республіках ДНР та ЛНР», де до сих пір застосовують смертну кару. То ж, зволікання означатиме порушення всіх гуманітарних норм поводження із військовополоненими і їх можливу страту.

 

Апелюємо до міжнародних організацій ООН та Червоного Хреста, під патронатом яких проводився вивід із території заводу «Азовсталь» українських  захисників, із вимогою виконати свої зобов’язання та сприяти поверненню наших героїв додому.

Звертаємось до громадських об’єднань, партій, до жіночих організацій України та міжнародного жіночого руху з проханням підтримати наше звернення та закликати уряди країн, громадську спільноту, щоб захистити українських полонених. Військовополонені українські захисники, військовополонені полку «Азов» заслуговують, щоб до них ставились,  як до героїв, гідно пошанованих в Україні. Час глибокого занепокоєння та обурення минув, зараз настав час спільних дій.

Не будьте байдужими, відгукніться всім серцем, захистіть наших воїнів, бо тільки спільними зусиллями та зусиллями міжнародної спільноти можна зупинити незаконні дії російських завойовників та змусити їх дотримуватись норм міжнародного гуманітарного права.

 

Координаційна рада

 Стрийської міськрайонної організації «Союз українок»

Чат-бот Гаряча лінія
Перейти до вмісту