Топ теми:

Міжнародний день здоров’я рослин

1 Травня 10:18

12 травня щорічно відзначається Міжнародний день здоров’я рослин (International Day of Plant Health), започаткований Міжнародною конвенцією захисту рослин (IPPC). Традиційно в цей день в різних країнах світу тривають заходи по підвищенню обізнаності людей про важливість збереження здоров’я рослин для забезпечення продовольчої безпеки, здоров’я людей та навколишнього середовища. Здоров’я рослин є основою розвитку сільського господарства та має важливе значення для забезпечення того, щоб посіви були здоровими та продуктивними, природні екосистеми функціонували належним чином і люди мали доступ до безпечної та поживної їжі.

Здоров’я рослини є важливим у нашому житті, тому що:

  1. Наша їжа на 80% складається з рослин, вони виробляють 98% кисню, яким ми дихаємо. Але, водночас, рослинам постійно загрожують шкідники та хвороби — щорічно через них гине до 40% продовольчих культур у всьому світі.
  2. Підвищення температури на планеті означає, що більше шкідників рослин з’являється в тих місцях, де їх раніше не бачили.
  3. Кількість корисних комах за останні 25 – 30 років знизилася на 80 %, а вони так важливі для здоров’я рослин (запилення, боротьби з шкідниками, здоров’я ґрунтів, переробки поживних речовин).
  4. Найбільші рої сарани можуть з’їдати близько 100 000 тон рослин на день, натомість такою кількістю їжі можна прогодувати десятки тисяч людей протягом року.

Під егідою FAO та IPPC у всьому світі проходитимуть різноманітні акції, спрямовані на те, щоб долучити якомога більше людей до вирішення питання збереження здоров’я рослин, а саме надихнути їх на конкретні дії.

Вирощувати рослинну продукції як для промислових цілей так і на власних земельних ділянках необхідно з дотриманням норм направлених на збереження здоров’я рослин:

Застосовувати інтегрований захист рослин на основі прогнозу, економічних порогів шкодочинності, дії корисних організмів для забезпечення надійного захисту рослин і екологічної рівноваги довкілля. Захисні заходи проти шкідників сільськогосподарських рослин в умовах інтенсифікації землеробства спрямовані не на їх знищення, а на регулювання щільності в агроценозах на господарсько невідчутному рівні.

При проведенні заходів по захисту рослин від шкідливих організмів необхідно надавати перевагу екологічно безпечним методам, біологічним засобам захисту рослин. Біологічні засоби захисту рослин від шкідників і хвороб – важлива, невіддільна складова інтегрованої системи захисту в сучасних агроценозах сільськогосподарських культур, а в захищеному ґрунті – один з основних засобів захисту овочевих культур протягом вегетації.

Землекористувач повинен запобігати поширенню шкідників, використовуючи лише сертифіковане насіння та саджанці, вільні від шкідників. Постійно проводити обстеження сільськогосподарських угідь та повідомляти про появу шкідників та хвороб рослин на ділянках.

Використовувати сертифіковані пестициди, які дозволені до використання в Україні з дотриманням регламентів застосування. Уникати придбання фальсифікованих, неякісних препаратів, оскільки вони небезпечні для довкілля, токсичні для продукції та шкідливі для здоров’я.

Також підприємствам та організаціям необхідно зробити торгівлю та транспортування рослин і рослинних продуктів безпечнішими, дотримуючись міжнародних стандартів охорони здоров’я рослин і законодавства.          Громадськість повинна бути обізнана про ризики, пов’язані з транскордонним переміщенням рослин і рослинної продукції, які можуть бути джерелом шкідників і хвороб.  Купуючи рослини та рослинну продукцію, особливо шляхом дистанційної торгівлі, яка обходить регулярні фітосанітарні перевірки потрібно бути дуже обережними, таке переміщення продукції може поширювати шкідливі організми – іноді з руйнівними результатами.

Підготувала

Галина ЯНЮК, державний фітосанітарний інспектор.

Чат-бот Гаряча лінія
Перейти до вмісту